Gyökerek!
Timi
2015. október 21. szerda, 19:59
Európa utolsó érintetlen erdeit pusztítja illegálisan a Schweighofer – hívja fel a figyelmet a The Guardian a romániai erdőirtásokkal foglalkozó cikkében.

Már régóta közbeszéd tárgya, hogy az orsztrák Holzindustrie Schweighofer – mely egész Európába szállít fát – illegális erdőirtásokat végez Romániában. A témával immár a nemzetközi sajtó is foglalkozik, miután több külföldi környezetvédelmi szervezet vizsgálódott az ügyben.

Egy nemzetközi környezetvédelmi tényfeltáró szervezet, az Environmental Investigation Agency konkrét bizonyítékokat szerzett a cég káros tevékenységéről. A szervezet embere

rejtett kamerás felvételeket készített a Schweighofer illetékeseivel inkognitóban zajlott tárgyalásai során,

az illegálisan kivágott, jelöletlen fák eladásáról. A zöldek ugyanakkor azt is lefilmezték, amint a céghez tartozó egyik vasúti raktárban egy teherszállító gépjárműről jelöletlen rönköket pakolnak le, melyeket később egy tehervagonba pakolnak át.    

A fafeldolgozással foglalkozó Schweighofer megállítására szövetkezett környezetvédelmi szervezetek képviselői szerdán Bécsben tartottak sajtótájékoztatót, melynek keretében rámutattak: a romániai erdőirtásokat egy bűnszövetkezet végzi.

A romániai fakivágásoknak csaknem a fele illegálisan történik, a faszállítmányok pedig a Schweighoferhez kerülnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdőirtások környezetvédelmi területeket is érintenek, például a Retyezáti Nemzeti Parkot. Itt több erdőt is felvásárolt ugyanis a Schweighofer,

az innen származó fát pedig tüzifaként értékesítették Ausztriában.

Az osztrák cég a The Guardiannak tagadta az ellene felhozott vádakat. Sőt, azt nyilatkozták: az illegális faszállítmányokra vonatkozó kijelentéseket kiragadták a szövegkörnyezetből a rejtett kamerafelvételek készítői. A Schweighofer minden érvényben lévő szabályt tiszteletben tart, minden beszállítónak igazolnia kell azt, hogy az általa szállított rönkök honnan származnak. Egyetlen jelöletlen, illegálisan kivágott fa sem található a Sweighofer raktáraiban – nyilatkozta a szóvivő. Azt viszont

elismerték, hogy a retyezáti erdőkből származó fát is feldolgoznak, de ez nem törvénybe ütköző.

A Schweighofer egyébként 2002 óta van jelen Romániában. Az ügyészség a környezetvédelmi tárca bejelentése alapján már vizsgálja a cég tevékenységét, miután egy ellenőrzés alkalmával számos rendellenességet találtak, többek között nem sikerült mindig bizonyítani, hogy honnan származott a faanyag, vagy fiktív kísérőlevelekre bukkantak. Ezek alapján fennáll a gyanú, hogy az osztrák vállalat illegális fakitermeléssel foglalkozó cégekkel áll szerződésben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12186

Beérkezett trackbackek

Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.