Sokánt!
Jean St'Ay
2018. május 14. hétfő, 08:57
A kormány? Nem! A korrupt intézményrendszer? Nem! A béna törvénykezés? Nem! Hát akkor ki?

Az Idegenek. Hát persze! A sötétben bujláló gonosz Idegenek ármánykodnak a haza szent földjén, hogy a szegény román népet a huszadik század utazósebességének börtönében tartsák. És van itt még némi pikantéria. Különösen a hegyeket átszelő autópályákat akadályozzák az Idegenek. Na, ők vajon kik lehetnek?

És ezt nem a spicces szomszéd mondta. Nem egy neodák Facebook-troll. A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szenátora. Nevezetesen, Șerban Nicolae úr.

Nicolae urat meghívták egy televíziós műsorba, hogy beszéljen kicsit a hazai politikáról, gazdaságról, egyebekről. És Nicolae úr bedobta az atombombát: azt mondta, „nagyon gyanús”, hogy Romániában nincsenek autópályák – értik, nagyon gyanús! –, és szerinte „idegen érdekek” állnak a dolog hátterében. 

A bomba konkrétan akkor robbant, amikor a műsorvezető rákérdezett, lesz-e 2020-ig 150 kilométernyi átadott autópálya Romániában (egy korábbi fogadás kapcsán). És innen idézzük a kormánypárt e jeles látnokát, Nicolae urat: „Én többet szeretnék. Ez nagyon gyanús. Nehezen hiszem el, hogy csupán ostobaságról van szó. Nagyon sok a lopás is, és kezdem azt hinni, hogy talán idegen érdekek vannak, de mindenképpen túl rendszerszerű érdekek, hogy ne legyenek autópályák, különösen a hegyeken keresztül. (Értik? A hegyeken keresztül!). Ez nagyon gyanús. Amennyi pénzt elköltöttek, az összes kormány, pártállástól függetlenül. Ezt nem lehet lopással, hanyagsággal vagy hozzá nem értéssel magyarázni. Létezett, és ma is létezik egy rendszerszerű érdek, hogy Romániában ne legyen a hegyeket átszelő autópálya. Hogy Romána egy kevésbé fejlett periférián maradjon.”

És akkor most már nyugodtan alhat mindenki. Nem a román rendszer a hibás, hogy nincsenek autópályák Romániában. Különösen hegyeken átívelők! Hanem az Idegenek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26581
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.