Menekülő ember
béel
2018. április 13. péntek, 12:27
A korrupcióval vádolt volt miniszter Costa Ricában kapott politikai menedékjogot – mondja az ügyvéd. A DNA szerint ez nem igaz.

Frissítés: A legfelső bíróság visszautasította Elena Udrea vádlott kérését, hogy videokonferencia keretében hallgassák ki a Bute-gála ügyben, tekintettel arra, hogy a politikai menedékjog, amelyet ügyvédje szerint Elena Udrea megkapott Costa Ricában, egyáltalán nem derül ki azokból az okiratokból, amelyet az ügyvéd a kéréshez mellékelt. Egy dolog biztos: ezzel a lépéssel Udrea elérte, hogy elnapolják az ítéletet. Az új időpont május 9.

*

Politikai menedékjogot kapott Costa Ricában Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter. A meglepő hírt a több korrupciós ügyben is vádlottként szereplő politikus ügyvédje közölte pénteken a Bute-gála néven elhíresült ügy utolsó tárgyalásán. Az ügyben eljáró korrupcióellenes ügyész szerint azonban az ügyvéd ferdít.

Az ügyben Udreát tavaly márciusban nem jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt miniszter ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga.

Az ügyvéd most elmondta, Udrea március 21-én kapta meg a politikai menedékjogot, és azt kérte, videokonferencia keretében hallgassák ki az ügyben.

Az ügyvéd emlékeztetett: a vonatkozó egyezmény értelmében a menekült személyek akkor kaphatnak menedékjogot, ha megalapozott a gyanú, hogy származási országukban üldözik őket. „Ebben az esetben ez a politikai véleménye miatt történik” - mondta az ügyvéd, aki a tárgyalás elnapolását kérte.

Udrea korábban azt közölte, hogy terhes, és orvosai azt javasolták, ne utazzon Romániába.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyésze szerint ugyanakkor az ügyvéd által bemutatott dokumentumokból nem derül ki, hogy Udrea politikai menedékjogot kapott volna, csupán annyi, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak neki, és tendenciózus fordítással vádolta meg az ügyvédet.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26210
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.