Menekülő ember
béel
2018. április 13. péntek, 12:27
A korrupcióval vádolt volt miniszter Costa Ricában kapott politikai menedékjogot – mondja az ügyvéd. A DNA szerint ez nem igaz.

Frissítés: A legfelső bíróság visszautasította Elena Udrea vádlott kérését, hogy videokonferencia keretében hallgassák ki a Bute-gála ügyben, tekintettel arra, hogy a politikai menedékjog, amelyet ügyvédje szerint Elena Udrea megkapott Costa Ricában, egyáltalán nem derül ki azokból az okiratokból, amelyet az ügyvéd a kéréshez mellékelt. Egy dolog biztos: ezzel a lépéssel Udrea elérte, hogy elnapolják az ítéletet. Az új időpont május 9.

*

Politikai menedékjogot kapott Costa Ricában Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter. A meglepő hírt a több korrupciós ügyben is vádlottként szereplő politikus ügyvédje közölte pénteken a Bute-gála néven elhíresült ügy utolsó tárgyalásán. Az ügyben eljáró korrupcióellenes ügyész szerint azonban az ügyvéd ferdít.

Az ügyben Udreát tavaly márciusban nem jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt miniszter ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga.

Az ügyvéd most elmondta, Udrea március 21-én kapta meg a politikai menedékjogot, és azt kérte, videokonferencia keretében hallgassák ki az ügyben.

Az ügyvéd emlékeztetett: a vonatkozó egyezmény értelmében a menekült személyek akkor kaphatnak menedékjogot, ha megalapozott a gyanú, hogy származási országukban üldözik őket. „Ebben az esetben ez a politikai véleménye miatt történik” - mondta az ügyvéd, aki a tárgyalás elnapolását kérte.

Udrea korábban azt közölte, hogy terhes, és orvosai azt javasolták, ne utazzon Romániába.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyésze szerint ugyanakkor az ügyvéd által bemutatott dokumentumokból nem derül ki, hogy Udrea politikai menedékjogot kapott volna, csupán annyi, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak neki, és tendenciózus fordítással vádolta meg az ügyvédet.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26210
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.