(i)gazságszolgáltatás
Szerző: Főtér.ro
2017. december 13. szerda, 20:44
A képviselőház cikkelyenként fogadta el a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését érintő változtatásokat.

Cikkelyenként elfogadta szerdán a képviselőház plénuma a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről szóló, 2004/317-es törvényt módosító tervezetet. Az Igazságszolgáltatási Felügyeletre (IJ) vonatkozóan a tervezet úgy fogalmaz, hogy „ez a CSM keretén belül működő önálló jogi személyiséggel rendelkező intézmény”.

Az érvényben lévő jogszabály szerint az IJ-nek hetven tagja van, a módosító javaslat szerint ez „a feladatok ellátásához szükséges létszámmal rendelkezik”, vezetőjét a CSM versenyvizsga alapján nevezi ki, és ugynacsak a CSM hívhatja vissza. A felügyelet vezetője maga választhat két helyettest, kiknek mandátuma a vezető mandátumához kötött.

Egy másik módosítás értelmében az IJ felügyelőit, a CSM átal szervezett versenyvizsga után az IJ főfelügyelője nevezi ki három évre, amit legfennebb egyszer lehet meghosszabbítani. A vizsgára azok a bírák vagy ügyészek jelentkezhetnek, akik legalább tíz éve dolgoznak az igazságszolgáltatásban, legalább törvényszéki vagy megyei ügyészi rangban, és legutóbbi kiértékelésükkor nagyon jó minősítést kaptak.

A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után 90 nappal lép érvénybe.

A  bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző CSM korábban jelezte, hogy ellenzi azokat a módosításokat, amelyeket Tudorel Toader igazságügy-miniszter dolgozott ki az igazságügy működését szabályozó törvényekhez.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24469
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.