Kormány, válság
béel
2017. október 13. péntek, 09:38
Amennyiben a szociáldemokraták rá tudják venni koalíciós partnerüket az „áldozat” meghozatalára.

Könnyen megtörténhet, hogy a kormányból távozó miniszterek sora nem ér véget azzal a három szociáldemokrata párti (PSD) tárcavezetővel, aki csütörtökön este benyújtotta lemondását: a PSD vezetői 10 órakor találkoznak koalíciós partnerük, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőségével, és a Digi 24 hírtelevízió szerint arról tárgyalnak, hogy az ALDE által a kormányba küldött Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős minisztert is leváltsák.

Mint megírtuk, a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) csütörtöki ülésén lemondott Sevil Shhaideh regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter, Răzvan Cuc szállításügyi miniszter és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter. A végrehajtó bizottság nem sokkal éjfél előtt fogadta el a lemondásukat.

A lemondások és az azok körüli huzavona előzménye, hogy Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette: nem tűr meg tovább a kormányában olyan minisztereket, akik ellen bűnvádi vizsgálat indult, vagy akik ellen a korrupcióellenes ügyészség a bűnvádi eljárás jóváhagyását kérte. Shhaideh és Plumb mellett Ilie is ebben a helyzetben van – Cucnak „csupán” az eredmények hiánya miatt kellett távoznia –, azonban

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke közölte: elismerik ugyan, hogy a miniszterelnök joga az előzetes elemzések nyomán kormányátalakítást végrehajtani, és azt is megjegyezte, hogy a teljesítmény és a hozzáértés hiányára vonatkozó érvet érthetőnek tartja, a DNA-vizsgálatra vonatkozót azonban nem, miután az utóbbi időben számos bizonyíték került napvilágra arra vonatkozóan, hogy a DNA munkatársai visszaéltek hatalmukkal, ami megkérdőjelezi a jogállamiságot, és egy több-kevésbé okkult erőkből álló párhuzamos állam létére utal. „Nem elfogadható, hogy a DNA úgy alakítson kormányt, ahogy akar” - szögezte le, kijelentve: fenntartják Viorel Ilie politikai támogatását, és emlékeztetett, hogy a szenátus elutasította a bűnvádi eljárásra vonatkozó DNA-felkérést.

Ilie ellen bizalmas információk felhasználására vagy az ezekhez való hozzáférés engedélyezésére való felbujtás miatt indított volna eljárást a DNA.

A vádhatóság szerint a minisztérium versenyvizsgát hirdetett több állásra, és a már miniszteri tisztségben lévő Viorel Ilie rávette kabinetvezetőjét, Felicia Elena Popot, hogy a vizsgáztató bizottság két tagjától, Maria Alexandrescutól és Mihai Cornel Zahariától szerezze meg a július 31-i versenyvizsga tételeit, valamint a javítókulcsot.

A bizottság tagjai július 28-án át is adták a kért dokumentumokat a kabinetvezetőnek, jóllehet tudatában voltak, hogy azok nem a nyilvánosságnak szánt információk, és hogy azokat a jelentkezők némelyikének tudomására fogják hozni.

A DNA szerint Felicia Elena Pop még aznap továbbadta a tételeket és a megoldásokat néhány kiválasztott jelentkezőnek, akik, az egyezség szerint, előre megírták a dolgozatukat, amit a vizsga alatt csak ki kellett cserélniük.
 

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.