Kormány, válság
béel
2017. október 13. péntek, 09:38
Amennyiben a szociáldemokraták rá tudják venni koalíciós partnerüket az „áldozat” meghozatalára.

Könnyen megtörténhet, hogy a kormányból távozó miniszterek sora nem ér véget azzal a három szociáldemokrata párti (PSD) tárcavezetővel, aki csütörtökön este benyújtotta lemondását: a PSD vezetői 10 órakor találkoznak koalíciós partnerük, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőségével, és a Digi 24 hírtelevízió szerint arról tárgyalnak, hogy az ALDE által a kormányba küldött Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős minisztert is leváltsák.

Mint megírtuk, a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) csütörtöki ülésén lemondott Sevil Shhaideh regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter, Răzvan Cuc szállításügyi miniszter és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter. A végrehajtó bizottság nem sokkal éjfél előtt fogadta el a lemondásukat.

A lemondások és az azok körüli huzavona előzménye, hogy Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette: nem tűr meg tovább a kormányában olyan minisztereket, akik ellen bűnvádi vizsgálat indult, vagy akik ellen a korrupcióellenes ügyészség a bűnvádi eljárás jóváhagyását kérte. Shhaideh és Plumb mellett Ilie is ebben a helyzetben van – Cucnak „csupán” az eredmények hiánya miatt kellett távoznia –, azonban

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke közölte: elismerik ugyan, hogy a miniszterelnök joga az előzetes elemzések nyomán kormányátalakítást végrehajtani, és azt is megjegyezte, hogy a teljesítmény és a hozzáértés hiányára vonatkozó érvet érthetőnek tartja, a DNA-vizsgálatra vonatkozót azonban nem, miután az utóbbi időben számos bizonyíték került napvilágra arra vonatkozóan, hogy a DNA munkatársai visszaéltek hatalmukkal, ami megkérdőjelezi a jogállamiságot, és egy több-kevésbé okkult erőkből álló párhuzamos állam létére utal. „Nem elfogadható, hogy a DNA úgy alakítson kormányt, ahogy akar” - szögezte le, kijelentve: fenntartják Viorel Ilie politikai támogatását, és emlékeztetett, hogy a szenátus elutasította a bűnvádi eljárásra vonatkozó DNA-felkérést.

Ilie ellen bizalmas információk felhasználására vagy az ezekhez való hozzáférés engedélyezésére való felbujtás miatt indított volna eljárást a DNA.

A vádhatóság szerint a minisztérium versenyvizsgát hirdetett több állásra, és a már miniszteri tisztségben lévő Viorel Ilie rávette kabinetvezetőjét, Felicia Elena Popot, hogy a vizsgáztató bizottság két tagjától, Maria Alexandrescutól és Mihai Cornel Zahariától szerezze meg a július 31-i versenyvizsga tételeit, valamint a javítókulcsot.

A bizottság tagjai július 28-án át is adták a kért dokumentumokat a kabinetvezetőnek, jóllehet tudatában voltak, hogy azok nem a nyilvánosságnak szánt információk, és hogy azokat a jelentkezők némelyikének tudomására fogják hozni.

A DNA szerint Felicia Elena Pop még aznap továbbadta a tételeket és a megoldásokat néhány kiválasztott jelentkezőnek, akik, az egyezség szerint, előre megírták a dolgozatukat, amit a vizsga alatt csak ki kellett cserélniük.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23523
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.