Pereg a mozgó
Szerző: Szántai János
2017. szeptember 29. péntek, 14:35
Persze sok minden egyéb is lesz a mindjárt hivatalosan is nagykorú erdélyi magyar filmszemlén.

A kolozsvári Bulgakov Kávéházban szervezett pénteki sajtótájékoztatót beragyogta a szikrázó napfény, no meg a rengeteg remek hír az idei fesztivál filmjeiről, workshopjairól, egyéb rendezvényeiről. Akik tájékoztattak: Buzogány Klára, a Filmtett erdélyi filmes portál főszerkesztője, Zágoni Bálint menedzser és Jakab-Benke Nándor szerkesztő. 

És amit megtudtunk: a Filmtettfeszt idén október 4. (szerda) és 8. (vasárnap) között zajlik Kolozsváron. De Tordaszentlászlón, Mérában és további 12 erdélyi városban is lesznek vetítések. És igen, a fesztivál idén is ingyenes. Magyarán: tessék menni friss, ropogós magyar filmeket, egyebeket nézni, nem kerül semmibe. Azért egy icipici változás van, ami a moziba való beléptetést illeti: a fesztivál ideje alatt

esténként bemutatásra kerülő nagyjátékfilmekre nullás jegyet kell váltani,

elsősorban azért, hogy elkerülhető legyen az esetleges tolongás. (Ami amúgy remek dolog, mert nagy érdeklődésre utal.) Tehát, tessék kiválasztani a megnézendő esti filmet, utána meg elmenni a moziba és kérni a jegyet. Ennyi a feladat. 

És akkor, a sorrendet kicsit felborítva, az idei Filmtettfeszt talán legnagyobb kuriózumáról. Október 7-én, szombaton este hét órakor kerül sor (a Sapientia EMTE Tordai úti épületének aulájában) a Marosvécsi emlékek privát filmeken című eseményre, amelynek keretében a báró Kemény János mozgóképeiről szóló dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők. Tulajdonképpen egyfajta film-a-filmben mozgóképről van szó. Az 1992-es dokumentumfilmet Czigány Zoltán rendezte,

a filmben látható privát (értsd: amatőr) filmeket pedig nem más, mint Kemény János báró.

Ami azért nem semmi kordokumentumként sem. Annál is inkább, mert az eredeti filmtekercsek időközben eltűntek. Tehát – jelenleg legalábbis – nem léteznek számunkra. És hogy miről szólnak? Meg kell nézni a filmet. És a vetítést kísérő kerekasztal-beszélgetést is érdemes végigülni, ugyanis Nagy Kemény Gézával, Kemény János báró unokájával, illetve Szebeni Zsuzsa színháztörténésszel beszélget Papp Attila Zsolt.

És akkor a filmek. Idén összesen 12 nagyjátékfilmet láthat a nagyérdemű a Filmtettfeszten. Kiemelnénk a fesztivál nyitófilmjeként bemutatásra kerülő

Kojot című filmet, amelynek szűkebb hazai vonatkozásai vannak:

például Orbán Levente és Salat Lehet erdélyi színművészek is szerepelnek benne. A filmet követő beszélgetésen jelen lesz Kostyál Márk rendező, továbbá Bocsárszky Attila és Salat Lehel színészek. De meg lehet nézni Herendi Gábor Kincsem című dolgozatát, Gigor Attila újabb bűnügyi filmdrámáját, a Kút című opuszt, Rohonyi Gábor Brazilokját, Vranik Roland Az állampolgár című filmjét és így tovább. A részletes programért tessék csak ide kattintani.

Az erdélyi magyar filmek versenye, a Filmgalopp idén sem maradhat ki a Filmtettfeszt programjából. Korábban rövidfilmek galoppoztak a versenyen, ám idén a dokumentumfilmeké a főszerep. Összesen hét, erdélyi tematikájú dokumentumfilm közül választja ki a nyertest (aki mellesleg trófeát meg egymillió forintot is kap) a szakmai zsűri: Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, Szomjas György filmrendező és Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező.

Figyelem: közönségdíj is lesz!

A fesztivál ideje alatt (pontosabban október 4-étől egészen 7-én éjfélig) a versenyfilmek elérhetők lesznek a Filmtett online csatornáján. A közönség szépen megnézheti mind a hét filmet, és a Filmtettfeszt adatlapjain található lájk gombbal szavazhat arra az alkotásra, amelyik neki tetszik. A közönségszavazás nyertesének 1000 lejes pénzjutalom üti a markát.

S ha már előkerült Szomjas György neve, a magyar film műfajteremtő legendájának, az „eastern” megteremtőjének három filmjét is meg lehet majd tekinteni a fesztivál ideje alatt: az 1976-os Talpuk alatt fütyül a szél című gulyáswesternt, a Roncsfilm – vagy mi van, ha győztünk? című 1992-es roncsvígjátékot, illetve a Hosszú búcsú – portré Halmos Béláról című 2014-es dokumentumfilmet.

És persze a gyermekeknek szóló filmek sem maradnak ki a sorból.

Sok-sok animációval kedveskedik a kisebbeknek idén is a Filmtettfeszt, tessék nézni a programot és menni, mert egészen kiváló filmek peregnek majd a vásznon. Animációs kategóriákban a felnőtt érdeklődők és szakmabeliek számára is van ínyencség a Filmtettfeszt étlapján: bemutatásra kerül a Fülöp József és Kollarik Tamás által szerkesztett Animációs körkép. A magyar animáció oktatási, intézményi, forgalmazási és pályázati lehetőségei – rövid történeti kitekintéssel című kötet. A téma legalább olyan bonyolult, mint a kötet címe, de aki animációban érdekelt, ne hagyja ki!

Hát ilyen lesz az idei Filmtettfeszt, többek között. Ismételjük, tessék böngészni a programot bátran. És tessék menni a moziba be!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23295
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.