Polgárok és arisztokraták Erdélye a 17. Filmtettfeszten

Persze sok minden egyéb is lesz a mindjárt hivatalosan is nagykorú erdélyi magyar filmszemlén.
Hirdetés

A kolozsvári Bulgakov Kávéházban szervezett pénteki sajtótájékoztatót beragyogta a szikrázó napfény, no meg a rengeteg remek hír az idei fesztivál filmjeiről, workshopjairól, egyéb rendezvényeiről. Akik tájékoztattak: Buzogány Klára, a Filmtett erdélyi filmes portál főszerkesztője, Zágoni Bálint menedzser és Jakab-Benke Nándor szerkesztő. 

És amit megtudtunk: a Filmtettfeszt idén október 4. (szerda) és 8. (vasárnap) között zajlik Kolozsváron. De Tordaszentlászlón, Mérában és további 12 erdélyi városban is lesznek vetítések. És igen, a fesztivál idén is ingyenes. Magyarán: tessék menni friss, ropogós magyar filmeket, egyebeket nézni, nem kerül semmibe. Azért egy icipici változás van, ami a moziba való beléptetést illeti: a fesztivál ideje alatt

esténként bemutatásra kerülő nagyjátékfilmekre nullás jegyet kell váltani,

elsősorban azért, hogy elkerülhető legyen az esetleges tolongás. (Ami amúgy remek dolog, mert nagy érdeklődésre utal.) Tehát, tessék kiválasztani a megnézendő esti filmet, utána meg elmenni a moziba és kérni a jegyet. Ennyi a feladat. 

És akkor, a sorrendet kicsit felborítva, az idei Filmtettfeszt talán legnagyobb kuriózumáról. Október 7-én, szombaton este hét órakor kerül sor (a Sapientia EMTE Tordai úti épületének aulájában) a Marosvécsi emlékek privát filmeken című eseményre, amelynek keretében a báró Kemény János mozgóképeiről szóló dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők. Tulajdonképpen egyfajta film-a-filmben mozgóképről van szó. Az 1992-es dokumentumfilmet Czigány Zoltán rendezte,

a filmben látható privát (értsd: amatőr) filmeket pedig nem más, mint Kemény János báró.

Ami azért nem semmi kordokumentumként sem. Annál is inkább, mert az eredeti filmtekercsek időközben eltűntek. Tehát – jelenleg legalábbis – nem léteznek számunkra. És hogy miről szólnak? Meg kell nézni a filmet. És a vetítést kísérő kerekasztal-beszélgetést is érdemes végigülni, ugyanis Nagy Kemény Gézával, Kemény János báró unokájával, illetve Szebeni Zsuzsa színháztörténésszel beszélget Papp Attila Zsolt.

És akkor a filmek. Idén összesen 12 nagyjátékfilmet láthat a nagyérdemű a Filmtettfeszten. Kiemelnénk a fesztivál nyitófilmjeként bemutatásra kerülő

Kojot című filmet, amelynek szűkebb hazai vonatkozásai vannak:

például Orbán Levente és Salat Lehet erdélyi színművészek is szerepelnek benne. A filmet követő beszélgetésen jelen lesz Kostyál Márk rendező, továbbá Bocsárszky Attila és Salat Lehel színészek. De meg lehet nézni Herendi Gábor Kincsem című dolgozatát, Gigor Attila újabb bűnügyi filmdrámáját, a Kút című opuszt, Rohonyi Gábor Brazilokját, Vranik Roland Az állampolgár című filmjét és így tovább. A részletes programért tessék csak ide kattintani.

Hirdetés

Az erdélyi magyar filmek versenye, a Filmgalopp idén sem maradhat ki a Filmtettfeszt programjából. Korábban rövidfilmek galoppoztak a versenyen, ám idén a dokumentumfilmeké a főszerep. Összesen hét, erdélyi tematikájú dokumentumfilm közül választja ki a nyertest (aki mellesleg trófeát meg egymillió forintot is kap) a szakmai zsűri: Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, Szomjas György filmrendező és Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező.

Figyelem: közönségdíj is lesz!

A fesztivál ideje alatt (pontosabban október 4-étől egészen 7-én éjfélig) a versenyfilmek elérhetők lesznek a Filmtett online csatornáján. A közönség szépen megnézheti mind a hét filmet, és a Filmtettfeszt adatlapjain található lájk gombbal szavazhat arra az alkotásra, amelyik neki tetszik. A közönségszavazás nyertesének 1000 lejes pénzjutalom üti a markát.

S ha már előkerült Szomjas György neve, a magyar film műfajteremtő legendájának, az „eastern” megteremtőjének három filmjét is meg lehet majd tekinteni a fesztivál ideje alatt: az 1976-os Talpuk alatt fütyül a szél című gulyáswesternt, a Roncsfilm – vagy mi van, ha győztünk? című 1992-es roncsvígjátékot, illetve a Hosszú búcsú – portré Halmos Béláról című 2014-es dokumentumfilmet.

És persze a gyermekeknek szóló filmek sem maradnak ki a sorból.

Sok-sok animációval kedveskedik a kisebbeknek idén is a Filmtettfeszt, tessék nézni a programot és menni, mert egészen kiváló filmek peregnek majd a vásznon. Animációs kategóriákban a felnőtt érdeklődők és szakmabeliek számára is van ínyencség a Filmtettfeszt étlapján: bemutatásra kerül a Fülöp József és Kollarik Tamás által szerkesztett Animációs körkép. A magyar animáció oktatási, intézményi, forgalmazási és pályázati lehetőségei – rövid történeti kitekintéssel című kötet. A téma legalább olyan bonyolult, mint a kötet címe, de aki animációban érdekelt, ne hagyja ki!

Hát ilyen lesz az idei Filmtettfeszt, többek között. Ismételjük, tessék böngészni a programot bátran. És tessék menni a moziba be!

Hirdetés