ünnepi könyvhét
Jean St'Ay
2017. május 14. vasárnap, 15:20
Az erdélyi magyar fantasy irodalom pedig meghódítja a könyvespolcokat.

A 7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik keményen beharangozott és nagy érdeklődésre számot tartó „napirendi pontja” Lupescu Kata első könyvének bemutatója volt. A kötet címe Kalózlány. A végső kezdet, a kolozsvári EXIT kiadó gondozásában jelent meg, és ahogy a címe is sugallja, egy egész regényfolyam első darabja, a pikantéria pedig talán az benne, hogy a szerző „csupán” 14 éves. A Fogoly utcai színpadon megszervezett eseményre szombat délután került sor, és a borongós idő ellenére hatalmas néptömegek hömpölyögtek a pódium előtt. A 14 éves szerzőnővel Botházi Mária beszélgetett.

Bárki nagy író megirigyelhetné az érdeklődő tömeget

Többek között megtudtuk, hogy nem is annyira rendkívüli dolog nálunkfele, hogy egészen fiatal emberek írásra, továbbá nyilvános megmutatkozásra adják a fejüket, hiszen ott volt például a Márkus András alapította Kiskorú Írók Ligája (KILL). És bár a kalandregénynek, a fantasy irodalomnak nincsenek nagyon mély gyökerei Drakula őshazájában (Erdély, ha valaki esetleg nem tudná), azért van már egy-két tavaszt hozó fecske, mint például a gyergyószentmiklósi Bleeding Bride (polgári nevén Miklós Réka), akinek már két kötete is megtalálható a piacon (Fekete fivérek, A téboly kertje).

És akkor most itt van Lupescu Kata, aki ugyan nem a Bleeding Bride-féle dark vonalat követi, viszont alaposan belenyúlt a fantasy irodalom (párhuzamos) világnagy zsákjába, és megalkotta Charlotte, a kalózlány figuráját, no meg a körülötte lüktető fantáziauniverzumot. A szerzőnő elmesélte, hogy bizony nem csak tehetség, kitartás, de nagy szerencse is kellett ahhoz, hogy ez a könyv megjelenhessen. Kezdve onnan, hogy ő lényegében nem egy könyvet kezdett írni, amikor 11 éves korában szőni kezdte Charlotte történetét. Volt benne egy világ, azt alakította, és ez a világ egyre nőtt, terebélyesedett, és amikor az édesanyja születésnapjának alkalmából úgy döntöttek, hogy beköttetik a több száz oldalasra dagadt irományt az Idea nyomdában, és a felnőttek hirtelen felfigyeltek a szövegre, akkor tudatosult benne, hogy hoppá, ez itt egy könyv, amit történetesen ő írt.

Botházi Mária biztos kézzel és nagy empátiával vezette a beszélgetést

A szerzőnő bevallotta, hogy noha 11 évesen kezdett írni, már akkor szimpatikus volt neki az irodalom, amikor megtanulta az ábécét. Irodalmi példaképei nincsenek, viszont nagyon szereti például J. D. Salinger Zabhegyezőjét (noha szerinte igazából nem történik benne semmi) vagy F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby-jét. A kortárs szerzők viszont Lupescu Kata szerint nem annyira ütősek. Így, röviden, velősen.

Az írásra visszatérve Kata elmesélte, hogy ötödik osztályban kezdett rövidebb történeteket írni, a fantasy műfaját pedig azért választotta, mert a fantázia teremtette világban könnyedén megváltoztathat dolgokat, például múltbeli eseményeket, amelyeket a való világban nem tehetne meg.

A fantasy műfajt minden korosztály szereti - íme, egy példa

Azt is megtudtuk, hogy a Kalózlány valóban csak a kezdet (még ha nem is a végső), ugyanis a szerzőnő időközben további 4 (értsd, négy) kötetnyi anyagot vetett monitorra. Egy kis műhelytitok: Lupescu Kata számítógépes monitorra ír, időnként sokat (napi 20 oldal), időnként kevesebbet, mikor milyen kedve van. A szülei pedig elnézik neki, hogy olyan sokat ül a számítógép előtt, mert még mindig jobb, ha könyvet ír, mint ha játszana vagy sorozatokat nézne. Persze azért játszik is, meg sorozatokat is néz.

Két alkotó, akiknek igazán jól áll a színpad

Ami a témát illeti, a Kalózlány anyaga teljes egészében a szerzőnő agyából pattant ki. Tudatosan nem merített ő senkitől és semmiből. Ez a könyv nem csak egy egyszerű sztori, hanem egy világ, amit ő teremtett magának, és a könyv megjelenésével az olvasóknak is. Az első kötet Lupescu Kata világának egy részét mutatja be, de korántsem a nagy egészet. Ahhoz, hogy a teljes világot meg lehessen ismerni, el kell majd olvasni a további köteteket is, amelyek megjelenéséről a szerzőnő még nem tudta tájékoztatni a nagyérdeműt, de az első kötet körül szervezett promókampányból, illetve a nagy érdeklődésből arra lehet következtetni, hogy előbb-utóbb piacra kerülnek.

comments powered by Disqus
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.