Alain Delon A szamuráj című filmben
Rocco és filmvérei
pazs
2017. május 3. szerda, 13:30
A francia színészikon lesz a kolozsvári filmfesztivál idei díszvendége.

Alain Delon, a francia és összeurópai filmművészet legendás alakja, a nagyszerű színész és minden idők filmes szívtiprója lesz az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díszmeghívottja – jelentette be a TIFF sajtóirodája szerdán.

Delon először látogat Romániába, hogy átvegye a TIFF nemzetközi életműdíját. Június 9-én a Főtéren vetítik le a francia sztár tiszteletére az Egy zsaru bőréért (Pour la peau d'un flic) című filmet, amelynek Alain Delon nemcsak a főszereplője, hanem a rendezője is. (A jegyek máris megvásárolhatók a jegymesteren és a TIFF-applikáció révén.)

Ezen kívül olyan filmtörténeti klasszikusokban játszott, mint a Ragyogó napfény, a Rocco és fivérei, a Napfogyatkozás, A párduc, A szamuráj, A szicíliaiak klánja, a Borsalino, a Klein úr, de ő volt a Fekete tulipán és Zorro is; és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Pierre Melville (akit mai napig kedvenc rendezőjének tart), Lucchino Visconti, Michelangelo Antonioni, Jacques Deray vagy Jean-Luc Godard.

Alain Delon életpályája és személyisége nem mentes az ellentmondásos tényezőktől sem: zaklatott, számtalan nőüggyel tarkított magánélete, haditengerészeti múltja, korábbi szélsőjobboldali politikai elkötelezettsége, tisztázatlan szerepe testőreinek rejtélyes halálában is része a Delon-mitológiának.

„Alain Delon több generáció által szeretett és csodált színész, úgy hiszem, a fesztiválon való részvétele a TIFF egyik csúcspontja lesz, és mindannyiunk szívében megmarad” – idézi a közlemény Tudor Giurgiu fesztiváligazgatót. Biztosak vagyunk benne, hogy így is lesz.
 

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.