Franciaországban is téma a kolozsvári orvosképzés rossz minősége

A francia közszolgálati televízió annak járt utána, hogy miért olyan felkészületlenek a Kolozsváron tanuló franciaországi orvostanhallgatók.
Hirdetés

A kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem külföldi megítélését ássa alá a francia közszolgálati televízió, a France 2 egyik riportja, amely azt állítja, az innen kikerülő egyetemisták nem tudnak EKG-görbét vagy egy vérvételi eredményt értelmezni, sőt, egyesek soha nem érintkeztek még pácienssel sem.

A riport annak apropóján készült, hogy a tavaly egy Párizs- közeli kórházból hat gyakornokot bocsátottak el inkompetencia miatt. Mindannyian a kolozsvári orvosin szereztek képesítést, hárman közülük franciák, hárman pedig románok voltak.

Kolozsváron mintegy 1200 francia egyetemi hallgató tanul, többségük azért választotta Romániát, mert nem sikerült bejutni valamelyik franciaországi orvosi egyetemre – állapítja meg a France 2. A riportban megszólaló egyetemisták elismerik, hogy azért kerestek külföldi alternatívát tanulmányaik elvégzésére, mert Franciaországban nehéz bekerülni az orvosi egyetemekre. Kolozsváron évente 5 ezer euró tandíjat fizetnek, de legalább felvételi nélkül bejuthatnak. Mivel Románia tagja az Európai Uniónak, az itteni diplomákat elismerik Franciaországban is. A lehetőséget kihasználva, alig egy év alatt megkétszereződött a Franciaországból Kolozsvárra érkező orvostanhallgatók száma.

A megkérdezett egyetemisták mindezek ellenére úgy érzik, hogy megfelelő képesítést kapnak, és diplomájuk azonos értékű a párizsi, toulouse-i vagy lille-i egyetem oklevelével. Más véleményen van azonban a franciaországi orvosi szakma: a közmédiának nyilatkozó orvos szerint a Romániából hazatérő, Franciaországban rezidensi helyekre pályázó hallgatók még az alapvető tudnivalókkal sincsenek tisztában.

A Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tagadja, hogy nem nyújtana megfelelő képzést a franciaországi, vagy más országból érkező egyetemistáknak. A közlemény szerint az egyetem a legtöbb a külföldi egyetemistát fogadja  Romániában: 64 országból mintegy 2200-an választották tanulmányuk helyszínéül Kolozsvárt. A legtöbben, mintegy 900-an valóban Franciaországból érkeznek. Csak ebben a tanévben a meghirdetett 120 helyre mintegy 450-en jelentkeztek – áll a közleményben.

Hirdetés