Az orvosi rendelőben tudta meg egy férfi, hogy meghalt

Legalábbis a számítógépes adatbázis szerint.
Hirdetés

Közismert, hogy az egészségbiztosítási pénztár informatikai rendszere szinte heti rendszerességgel lefagy, és több óráig működésképtelen, azonban vannak esetek, amikor az a baj, hogy működik.

Ezzel szembesült a napokban egy, a dél-romániai Dolj megyében élő férfi, aki gyanútlanul elsétált a háziorvosához, hogy beutalót kérjen egy orvosi laboratóriumba.

A háziorvos ehelyett közölte az előtte hús-vér valóságában megjelent pácienssel, hogy a számítógépes adatbázis szerint már elhalálozott, így nem jogosult az ingyenes egészségügyi ellátásra, az ugyanis csak az élőket illeti meg.

A háziorvos alapvetően jóindulatú volt, mert elhitte a 40 éves férfinek, hogy él, azonban a számítógépes rendszer miatt ennek ellenére sem tudott segíteni rajta. Mint elmondta, ő biztosan nem nyúlt bele a rendszerbe, és nem ő tüntette fel halottként a férfit.

Az elment az egészségbiztosítóhoz, azt gyanítva, hogy náluk lehet a hiba, de kiderült, hogy az ő adatbázisuk szerint él és virul. Ezt viszont a háziorvos nem érti, mivel elmondása szerint ugyanarról az adatbázisról van szó.

Hirdetés

A férfi beadványt nyújtott be a háziorvosi rendelőhöz, a megyei egészségbiztosítóhoz és a nyugdíjpénztárhoz is, hogy kiderítse, ki jelentette be az elhalálozását, illetve hogy milyen dokumentum alapján nyilvánították halottá.

A válaszadási időszak azonban 30 nap, ezen időtartam alatt pedig nem jogosult az ingyenes, államilag támogatott orvosi ellátásra.

A háziorvos közölte, megpróbálja ismét élőként regisztrálni a pácienst. Már ha a rendszer engedi.
 

Hirdetés