Fogcsikorgató hideg volt az éjszaka Csíkszeredában

Hideg légtömeg szorult a Csíki medencébe: mínusz 26 Celsius-fokot mértek szombatról vasárnapra virradóan. Keddig sárga jelzésű fagyriadó van érvényben.
Hirdetés

Mínusz 26 Celsius-fokot mértek a szombatról vasárnapra virradó éjszaka Csíkszeredában – itt volt a leghidegebb az országban. A Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Ilie Mojic szerint a Csíki medencébe beszorult egy hideg légtömeg, ennek köszönhetően mértek ilyen alacsony hőmérsékleteket.

Vasárnapra virradóra Csíkszeredában mínusz 26, Gyergyóalfaluban mínusz 22, Maroshévízen pedig mínusz 18 Celsius-fokot mértek. A Bucsin-tetőn mínusz 12 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, Székelyudvarhelyen pedig csak mínusz 6 fokot mértek, így 20 fokos eltérés volt Csíkszeredához képest.

Az ilyen alacsony februári hőmérsékletek megszokottak Hargita megyében, ahol rendszerint hosszú, fagyos telek vannak.

Az éjszaka abszolút minimumát 1976-ban mérték, akkor február 11-ről 12-re virradóan -33 Celsius fok volt Csíkszeredában. Hargita megyeszékhelye tartja a februári hidegrekordot is, 1987-ben -35 Celsius fokot mértek itt az év második hónapjában.

Az előrejelzések szerint napközben napsütéses időjárásra, éjszakánként azonban továbbra is fagyra számíthatunk.  

Hirdetés

az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM)sárga jelzésű fagyriasztást adott ki vasárnap. A figyelmeztetés Kelet-Erdélyben, Moldvában, Munténiában és Olténiában van érvényben.

„Kelet-Erdélyben, Moldvában, Munténiában és Olténiában rendkívül hideg időjárás lesz, a nappali hőmérsékletek is fagypont alatt maradnak, éjszaka és reggel pedig fagyra számíthatunk. A csúcshőmérsékletek mínusz 7 és mínusz 3 Celsius-fok körül alakulnak, a legalacsonyabb hőmérsékletek mínusz 20 és mínusz 10 fok körül lesznek, de helyenként még ennél is hidegebbre lehet számítani” – tájékoztat az ANM. A fagyriadó február 14-éig, keddig van érvényben.

 

Hirdetés