Fotó: MTI | Veres Nándor
Az időjárásról jelentjük
Timi
2017. február 12. vasárnap, 11:33
Hideg légtömeg szorult a Csíki medencébe: mínusz 26 Celsius-fokot mértek szombatról vasárnapra virradóan. Keddig sárga jelzésű fagyriadó van érvényben.

Mínusz 26 Celsius-fokot mértek a szombatról vasárnapra virradó éjszaka Csíkszeredában – itt volt a leghidegebb az országban. A Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Ilie Mojic szerint a Csíki medencébe beszorult egy hideg légtömeg, ennek köszönhetően mértek ilyen alacsony hőmérsékleteket.

Vasárnapra virradóra Csíkszeredában mínusz 26, Gyergyóalfaluban mínusz 22, Maroshévízen pedig mínusz 18 Celsius-fokot mértek. A Bucsin-tetőn mínusz 12 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, Székelyudvarhelyen pedig csak mínusz 6 fokot mértek, így 20 fokos eltérés volt Csíkszeredához képest.

Az ilyen alacsony februári hőmérsékletek megszokottak Hargita megyében, ahol rendszerint hosszú, fagyos telek vannak.

Az éjszaka abszolút minimumát 1976-ban mérték, akkor február 11-ről 12-re virradóan -33 Celsius fok volt Csíkszeredában. Hargita megyeszékhelye tartja a februári hidegrekordot is, 1987-ben -35 Celsius fokot mértek itt az év második hónapjában.

Az előrejelzések szerint napközben napsütéses időjárásra, éjszakánként azonban továbbra is fagyra számíthatunk.  

az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM)sárga jelzésű fagyriasztást adott ki vasárnap. A figyelmeztetés Kelet-Erdélyben, Moldvában, Munténiában és Olténiában van érvényben.

„Kelet-Erdélyben, Moldvában, Munténiában és Olténiában rendkívül hideg időjárás lesz, a nappali hőmérsékletek is fagypont alatt maradnak, éjszaka és reggel pedig fagyra számíthatunk. A csúcshőmérsékletek mínusz 7 és mínusz 3 Celsius-fok körül alakulnak, a legalacsonyabb hőmérsékletek mínusz 20 és mínusz 10 fok körül lesznek, de helyenként még ennél is hidegebbre lehet számítani” – tájékoztat az ANM. A fagyriadó február 14-éig, keddig van érvényben.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19643
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.