A pénzügyminiszter lassan mondja, hogy mindenki megértse

„Nem lesz adóemelés”.
Hirdetés

Az idei állami költségvetés keretei lehetővé teszik, hogy a kormány ne emelje az adókat és ne vezessen be új illetékeket – mondta Viorel Ştefan pénzügyminiszter szombaton.

„Jó hír, hogy a költségvetési bevételek felmérése nyomán jelenleg 253,2 milliárd lejről beszélhetünk. Azt hiszem, adóügyi szempontból minden lehetőség adott a kormányprogram célkitűzéseinek megvalósításához” – mondta a miniszter az Antena3 hírtelevízióban.

Viorel Ştefan azt is leszögezte, hogy a költségvetési deficitet a 3 százalékos célszinten tartják és szó sem lehet arról, hogy ezt túllépjék.

A PSD kormányprogramjában megfogalmazott összes intézkedés törvényerejű, fel sem merül, hogy valamelyik intézkedésről lemondjanak. „Lesznek ugyan új intézkedések, de ezek nem szigorítják az adópolitikát, új adók és adóemelések bevezetése pedig teljesen kizárt” – fogalmazott.

Hirdetés

Az államfő nem ennyire optimista a PSD elképzeléseivel kapcsolatban. Klaus Iohannis szerdán találkozott Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, a megbeszélés végén pedig azt mondta: a kormánynak nem lesz könnyű teljesíteni ígéreteit, hogy közben a költségvetés is fenntartható legyen és a deficit is a GDP 3 százaléka alatt maradjon.

A PSD kormányprogramja azzal számol, hogy Románia gazdasága átlagosan 5,5 százalékkal növekedik a következő négy évben. Ez a szint jóval magasabb, mint amire a gazdasági elemzők számítanak.

Hirdetés