Mi történt Románia leggazdagabbjaival?

Semmi. Illetve, még gazdagabbak lettek. Egyesek még akkor is, amikor épp dutyiban ültek.
Hirdetés

Románia 300 leggazdagabb emberének listáját az idén is Ion Țiriac vezeti. A volt teniszező vagyona 1,65 milliárd euróra rúg. Hogy csinálta? Itt vannak a kulcsszavak: biztosítás, gépjármű, ingatlan, kőolajipar. Tuti biznisz egytől egyig.

A második helyen a Dragoș és Adrian Pavăl áll, 950 millió euróra becsült vagyonukkal. Egy barkácsáruházlánc segítségével barkácsolták maguknak össze a vagyont.

A harmadik helyet Ioan Niculae foglalja el, az InterAgro vállalat tulajdonosa. Annak ellenére, hogy a tavalyi év nem volt a legjobb Niculae számára: miután korrupciós ügyben elítélték, az üzletember több mint 100 millió euróval lett szegényebb.

Teszári Zoltán, az arctalan üzletember (az első magyar a listán) 520 millió eurót gyűjtött az elmúlt évben (távközlés, média, energia), ami 20 millióval jelent többet, mint a 2015-ös teljesítménye.

Gigi Becali vagyona is jó pár millióval gyarapodott az elmúlt év során. Ami azt mutatja, hogy az üzletember egész jól ügyeskedett. A börtönből is. (További részletek, itt.)

Hirdetés

Ekkora vagyonok esetében természetes, hogy a pénzügy rajta tartja a szemét a gazdagok számláin. A 300 leggazdagabb romániai polgár közül 30 konfliktusba is került az adóellenőrökkel. „Mindinkább gyarapodjatok, mert minél több adófizetőnk van, annál több adót tudunk begyűjteni. A legjobb trükk a pénzüggyel szemben az, ha az ember őszintén bevall mindent”, jegyezte meg Dragos Doros, az Adóhivatal elnöke.

Anca Dragu pénzügyminiszter nem ennyire derűlátó: „Rendkívül bonyolult rendszerről van szó, ugyanis ezen személyek mindegyikének több száz bankszámlája van. Az elemzési folyamat időnként döcög, e tekintetben van javítani való az Adóhivatal módszerein.”

Hirdetés