Na vajon beterjeszti az RMDSZ az SZNT autonómiatervezetét?

Egyet lehet tippelni.
Hirdetés

Gratulálunk, Ön jól tippelt: nem terjeszti be.

Márton Árpád parlamenti képviselő, az RMDSZ „autonómiafelelőse” azt nyilatkozta a Krónikának, hogy nem időszerű autonómiatervezetet benyújtani a bukaresti parlamentben, különben is, az RMDSZ-nek van saját tervezete, nem foglalkozik a Székely Nemzeti Tanácséval (SZNT), amelyet már kétszer visszautasított a parlament.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke nemrég felkérte az RMDSZ törvényhozóit, hogy az SZNT székelyföldi autonómiatervezetének a parlamenti beterjesztésével mozgósítsák a választókat a kezdődő választási kampányban.

Márton Árpád szerint az év végéig tartó jelenlegi mandátumban értelmetlen bármilyen törvénytervezetet beterjeszteni, mivel a procedúrához nincs elegendő idő

Hirdetés

Azt is elmondta, hogy az RMDSZ a saját autonómiatervezetét nyújtja majd be, de hogy erre mikor kerül sor, nem tudta elmondani. Van még három-négy kérdés, amit tisztázni kell az RMDSZ listáin induló Magyar Polgári Párttal (MPP) – tette hozzá.

Az RMDSZ 2013 tavaszán döntött arról, hogy törvénytervezetet dolgoz ki a Székelyföld területi autonómiájáról. A tervezetet többszöri halasztás után 2014 nyarán bocsátották közvitára és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök államelnöki kampányában vetették be. Az elnökválasztás után a tervezetet elsüllyesztették arra hivatkozva, hogy nem időszerű.

Hirdetés