Musai-Muszáj: melyik törvényt sérti a kétnyelvű plakátkampány?

A kolozsvári városháza a szólásszabadságot korlátozza – mondják.
Hirdetés

A kolozsvári kétnyelvű városnévtáblák kihelyezéséért küzdő Musai-Muszaj civil csoport hivatalos választ vár a helyi közszállítási vállalattól, miután arról értesültek – a sajtóból –, hogy  a polgármesteri hivatal visszavonja a már kiadott engedélyt a többnyelvű helységnévtábláról szóló plakátjaikra.

A Musai-Muszáj közleményében emlékeztet arra, hogy Oana Buzatu városházi szóvivő korábban azt nyilatkozta egy kolozsvári lapnak, hogy nem adnak engedélyt a plakáttervre, mert az egy folyamatban lévő perre utal.

Ez az indoklás tendenciózus

– állapítják meg a civilek –, mivel nem lehet egy peres ügyre hivatkozva korlátozni a szólásszabadságot, ez ugyanis az alapvető emberi jogok közé tartozik.

Az aktivisták egyben felkérik a Com’on Kolozsvár pályázatot szervező PONT csoportot és a Közösségi Alapítványt is, hogy határolódjanak el a Polgármesteri Hivatal álláspontjától. A polgármesteri hivatal szóvivője megszellőztette ugyanis, hogy a pályázat szervezői hibázhattak a Musai-Muszáj pályázatának elfogadásakor, illetve elbírálásakor. Buzatu azt mondta, a PONT csoportnak és a Közösségi Alapítványnak kötelessége meggyőződni arról, hogy a támogatott projektek betartják a versenykiírás feltételeit és a hatályban levő törvényeket.

„A Musai-Muszáj szerint a PONT csoport és a Közösségi Alapítvány jó hírneve sérülhet azzal, hogy a polgármesteri hivatal az ő felelősségüket is feszegeti. Ezzel akár diszkriminációhoz asszisztáló szereplővé is válhatnak” – írják.

Hirdetés

Ezért kérik a PONT csoportot és a Közösségi Alapítványt, hogy tisztázzák:

a Musai-Muszáj civil kezdeményezés a verseny összes szabályát tiszteletben tartotta.

Oana Buzatu szóvivőt arra kérik, hogy nevezze meg: Románia melyik hatályos törvényét sérti a Musai-Muszáj plakátkampánya.

A civilek szerint a kolozsvári polgármesteri hivatal a diszkrimináció új, intézményes formáját gyakorolja.

Hirdetés