Sípszó és dulakodás az állami ünnepségen Budapesten (VIDEÓ)

Ellenzéki tüntetők megpróbálták kisípolni Orbán Viktor és Andrzej Duda lengyel államfő beszédét, illetve az ünnepi műsort.
Hirdetés

Sípokkal, dudákkal és kereplőkkel igyekeztek megzavarni tüntetők a Kossuth téri állami ünnepséget vasárnap délután.

Egy részük, a Civil Ellenzéki Kerekasztal és a Demokratikus Ellenállás nevű szervezetek tagjai a Kossuth tér Vértanúk felé eső részénél helyezkedtek, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Az Együtt szimpatizánsai a másik oldala felől érkeztek és az Országház előtti tér Alkotmány utcai torkolatához álltak. Az ünnepség alatt sípokkal, dudákkal és kereplőkkel fejezték ki nem tetszésüket.

Tiltakozásuk a miniszterelnök felszólalása alatt erősödött fel a leginkább, miközben az ünneplő tömeg „Viktor!” felkiáltásokkal köszöntötte a kormányfőt. Több ünneplő és demonstráló között alakult ki szóváltás, dulakodás.

A Mandiner.hu beszámolója szerint nagy volt a tömeg, már a metrómegállóból is nehezen lehetett kijutni. Amikor a téren tapsolni kezdtek, az ellentétes csoport rögtön hurrogással válaszolt. A téren a fütyülők egy csoportját elkerítették, de így is voltak kisebb dulakodások. Egy ünneplő férfi magyar zászlóval esett neki az egyik tüntetőnek.

Hirdetés

Ungváry Krisztián történészt is megütötték, mert folyamatosan sípolt.

Egy múlt vasárnapi, a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt rendezett tüntetésen Juhász Péter, az Együtt alelnöke arró szólította fel az embereket, hogy október 23-án fütyüljék ki a miniszterelnököt a Kossuth téren. A Fidesz erre reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy fizetett provokátorok zavarhatják meg az állami ünnepséget, az alvilághoz köthető figurákkal „együttműködésben”.

Hirdetés