Kerítéssel óvják szilveszterkor a kölni dómot

A tavalyi randalírozások miatt. Az egyház nem örül, de hálás a hatóságoknak a védelemért.
Hirdetés

Elkerülendő a legutóbbi szilveszteri incidensek megismétlődését, a német rendőrség idén újévkor biztonsági zónát von a kölni dóm köré – ezt Gerd Bachner, a dóm prépostja jelentette be. A rendőrség úgy tervezi, hogy „szabad, de ellenőrzött hozzáférést” biztosítanak a székesegyházhoz.

A tervek szerint 100 méteres körzetben akadályokat és kerítést húznak a dóm köré, amelyen kapukon keresztül lehet majd eljutni a templom épületéig.

A prépost hangsúlyozta, hogy nincs ínyére „az ige elkerítése”, mert olyan, mint egy „belépni tilos” tábla, „ez azonban sosem lehet igaz a székesegyházra”. Ugyanakkor hálás a városvezetésnek, amiért létrehozzák a biztonsági zónát, mert szükség van rá.

„Nem szabad megengednünk, hogy a Kölnbe látogatók féljenek” – mondta Bachner. A kölni székesegyház védelmének megerősítése azonban nemcsak a szilveszterre vonatkozik, hanem túlmutat azon, és a keresztény hagyományok tiszteletben tartásával kell, hogy megtörténjen – szögezte le.

Mint ismeretes, az újév Kölnben – és több más németországi városban – erőszakhullámot hozott. Szilveszter éjszakáján tömegesen követtek el szexuális zaklatást, nemi erőszakot és rablótámadást többnyire fiatal, bevándorló hátterű férfiakból álló csoportok.

Hirdetés