Egy román politikus megmutatja, hogyan kell rendesen plagizálni

Csak egy fénymásoló tudná felvenni vele a versenyt.
Hirdetés

Alaposan feladta a leckét a plagizátoroknak Bukarest 3. kerületének PSD-s polgármestere. Robert Negoiţă ugyanis doktori disszertációját teljes egészében összelopkodta innen-onnan – írja a PressOne portál.

A 310 oldalas „munkában” egyetlen olyan mondat sincs, amelyet Negoiţă ne másolt volna valahonnan. A politikus idézőjelek és forrásmegjelölés nélkül vett át részeket nagyrészt az interneten hozzáférhető forrásokból, többek között Nouriel Roubini sztárközgazdász, Mugur Isărescu, a román jegybank elnökének, vagy Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökének és mások tudományos munkáiból. Negoiţă nem csak tudományos munkákból, hanem sajtócikkekből is átvett hosszú részeket, amelyekben egyetlen vesszőt sem módosított.

A 44 éves politikus, aki 31 évesen érettségizett, a bukaresti rendőrakadémián szerzett jogászdoktori címet 2012-ben – közgazdasági témával.

Negoiţă a vizsgáztató bizottság egyik tagjától is lopott szövegeket. Costică Voicu, aki korábban a rendőrakadémia rektora volt, nem állt szóba a PressOne érdeklődő újságírójával

Hirdetés

A portál cikke részletesen bemutatja a 3. kerületi polgármester disszertációját.

Robert Negoiţă egyébként a 2003-as érettségi vizsgája után gyorsan szerzett két egyetemi diplomát – a Bioterra Egyetem Jogi Karán, és a Román-Amerikai Egyetem Turisztikai Gazdaság Karán –, és 2008-ban, egy évvel az alapképzés befejezése után máris beiratkozott doktorátusra. Önéletrajzában nem szerepel, hogy mesteri fokozatot szerzett volna, holott ez kizáró jellegű követelmény a doktori iskolába való beiratkozáshoz.

Hirdetés