A kocsmai dohányzás után a fabudikkal akar leszámolni

Első Fürdőszoba programot hirdetne meg Aurelia Cristea, a Szociáldemokrata Párt képviselője.
Hirdetés

Első Fürdőszoba program elindítását javasolta a kormánynak Aurelia Cristea szociáldemokrata képviselő, a dohánystop-törvény kezdeményezője. Vagyis hogy a kormány 200 euróval támogassa fürdőszobák berendezését olyan lakásokban, ahol ilyen nincs.

Ilyenből pedig jópár akad, Románia évente az élén végez annak a listának, amely az udvarvégi fabudik gyakorisága szerint rangsorolja az európai országokat.

Aurelia Cristea adatokkal is alátámasztja javaslatát, amelyeket szerinte nem hagyhat figyelmen kívül egy európai igényekkel rendelkező ország: a romániai háztartásoknak kevesebb mint a fele, 45 százaléka rendelkezik vezetékes vízzel, és mindössze 28 százaléka fürdőszobával a lakáson belül.
 
A program elsősorban azoknak szólna, akik már bevezették a vizet a házukba, de még nem szerelték fel fürdőszobaként az egyik helyiséget – mondja a képviselőasszony, aki szerint a háztartások 17 százaléka ilyen, ezekben pedig mintegy 186 ezer személy él, ha háztartásonként 2,8 személyt számolunk.
 
Cristea szerint az alapvető fürdőszobai eszközök költségének alsó határa 190 – 215 euró, egy 200 eurós kormányzati szubvenció pedig konkrét eredményekkel járna, ahogy az Első Otthon és az Első Laptop programban: javítaná
  • az életszínvonalat,
  • a lakosság egészségi állapotát
  • és a vidéki higiéniai mutatókat.
A programot a képviselő fokozatosan vezetné be 2017-tel kezdődően.

Hirdetés