Alkotmánymódosítással akadályoznák meg az egyesülést Moldovában

A „testvérállam” szocialistáinak már nagyon elegük van az unionizmusból, egyszer s mindenkorra lezárnak a kérdést.
Hirdetés

A Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja (PSRM) – amely épp ellenzékben van – javasolja az alkotmány módosítását annak érdekében, hogy kizárják a Romániával való egyesülés lehetőségét és magakadályozzák Moldova szuverenitásának és államiságának „likvidálását” – erről Igor Dodon, a szocialisták vezetője beszélt az orosz TASZSZ hírügynökségnek.

Emlékeztetnénk, hogy nemrég egy másik moldovai szocialista képviselő, Vlad Bătrâncea a parlamentben tépett össze egy Nagy-Romániát ábrázoló térképet. Bătrâncea és párttársai felháborodását az váltotta ki, hogy az oktatási minisztérium rendelete értelmében – történelemoktatási célzattal – olyan térképeket kezdtek forgalmazza az iskolákban, amelyek Romániát az 1930-as határai között ábrázolják.

Igor Dodon akkor is határozottan elítélte az unionista nézetek népszerűsítését, és felszólította Bukarestet, hogy tartsa tiszteletben a Moldovai Köztársaság függetlenségét. „Azt üzenem a Pruton túli románoknak: barátok vagyunk, szomszédok vagyunk, tisztelünk benneteket, független állam vagytok; tiszteljetek hát ti is bennünket mint független, szuverén államot” – fogalmazott az elég nyíltan Moszkva-barát párt vezére.
 
Egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint a moldovaiak mintegy 21 százaléka támogatná az egyesülést Romániával.

Hirdetés