Lelőttek a törökök egy orosz harci gépet [VIDEÓ]

Ankara szerint megsértette az ország légterét. Moszkva cáfol.
Hirdetés

Lelőtt a török hadsereg egy orosz vadászgépet a török-szír határ közelében – jelentették kedden török és orosz források. Az első, török közlések szerint a Szu-24-es orosz vadászbombázót török F-16-os vadászgépek lőtték le, amikor egy másik orosz gép társaságában megsértette a török légteret. Ankara szerint az orosz gépet többször is figyelmeztették, mielőtt tüzet nyitottak volna rá 6000 méteres magasságban.

Moszkva ugyanakkor cáfolja, hogy a gép megsértette volna a török légteret. Az orosz védelmi minisztérium egyúttal úgy tudja, a gépet a földről lőtték le.

A szír területen lezuhant gép pilótái katapultáltak, meg nem erősített hírek szerint egyiküket már el is fogták a térségben Bassár al-Aszad szír elnök kormánycsapatai ellen küzdő türkmén lázadók. A másikat még keresik.

 

 

Hirdetés

Mint ismeretes, Aszad elnök kérésére Oroszország légi csapásokat indított a szíriai célpontok ellen. Bár eredetileg csak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet állásainak bombázásáról volt szó, az orosz légierő más, Aszaddal szemben álló, de a

Nyugat által támogatott lázadócsoportokat is támad.
Törökország már korábban panaszkodott az orosz légtérsértésekre, és jelezte: a következő alkalommal lelövi a légterét megsértő gépeket.

A török haderő egyébként szintén aktív a térségben a saját kurd kisebbségétől, illetve egy, a térségben megalakuló kurd államtól tartó török kormány az Iszlám állam ellen a leghatékonyabb szárazföldi műveleteket végrehajtó szíriai kurd haderő ellen vetette be a hadsereget.
 

Hirdetés