Legenda a nappaliban

A Németországban élő kolozsvári színésznővel, Stief Magdával Dimény Áron és Albert Csilla beszélget a Livingroomban.
Hirdetés

A kolozsvári színház Livingroom beszélgetéssorozatának következő meghívottja Stief Magda színész, a társulat örökös tagja – tudatja a színház mai közleménye. A beszélgetést szombaton, november 14-én este fél 10-től, Az öreg hölgy látogatása című előadást követően rendezik a színház emeleti előcsarnokában. 

Házigazda Dimény Áron és Albert Csilla, Laczó Júlia és Orbán Attila pedig ezúttal is ínyencségekkel kedveskednek majd a résztvevőknek. Dimény Áront most éppen ezek a kérdések foglalkoztatják Stief Magda különleges pályájával kapcsolatban:
 
„Hosszú utak. Mérhető-e egy út hossza? Mérhető-e egy ember sorsa? Milyen mértékegység kellene hozzá? Milyen matematika? Az országok és nyelvek szorzata a színpadok és előadásszámok egyenes arányával osztva kiad valamiféle eredményt? (Aligha.) Ha a színpadon töltött éveket is hozzáadom? (Akkor sem.) Merre rövidebb: Kolozsvárról Münchenbe vagy Münchenből Kolozsvárra? 
 
Miközben minden változik és megváltozik, mi marad mégis változatlan? Hol van otthon az, aki annyi helyen volt már otthon? A Jókairól vagy a Brucknerről (a zeneszerző Brucknerről, ezt valamiért hangsúlyozni kellett) elnevezett utcában? Milyen nyelven számol és álmodik? Magányos-e, aki egyedül van? (Egyedül van csakugyan?) Merre tart? Kicsoda ő? Feleség? Színésznő? Anya? Tanár? Lehet-e minderről olyasmit kérdezni, amire még nem kérdeztek rá?
 
Stief Magda 72 esztendeje született Kolozsváron, a Jókai utcában. Németországban él. Amikor megismertem, éppen visszatért Kolozsvárra dolgozni második férje, Vlad Mugur oldalán. Mostanában időről időre Kolozsvárra jár dolgozni. A kolozsvári magyar társulat örökös tagja.”

Hirdetés