Oprea büntetéssel vágna vissza a szentgyörgyi városvezetésnek

Bírságot helyezett kilátásba Gabriel Oprea belügyminiszter amiért a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megtagadta a roman zászló kitűzését a városháza tornyára.
Hirdetés

Elfogadhatatlannak tartja Gabriel Oprea belügyminiszter, nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata nem tett eleget a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma kérésének, és nem tűzte ki a román trikolórt a városháza tornyára a „horthyista-fasiszta megszállás” alóli felszabadulás 71. évfordulója alkalmából.  

A román szervezet a prefektúrával, a sepsiszentgyörgyi katonai helyőrséggel és a román Háborús Veteránok és Tisztek Egyesületével közösen nagy sajtóérdeklődés közepette ünnepelte az évfordulót, a román zászlót azonban nem sikerült kitenni a vároháza tornyára, oda, ahova  71 évvel ezelőtt a bevonuló román katonák is kihelyezték.

A belügyminiszter keddi közleményében felháborodottságának adott hangot, és felszólította a prefektust, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a polgármesteri hivatal megbüntetése érdekében, illetve azért, hogy minden közintézményen ott legyen a lobogó. Úgy vélekedett: Románia a kisebbségekkel, és kifejezetten a magyarokkal szemben tanúsított toleranciája modellértékű, ezért alaptalan provokációnak minősül a zászló kihelyezésének megtagadása.

Amint beszámoltunk róla, Antal Árpád polgármester műszaki okokra hivatkozva utasította vissza a zászló kihelyezését, mivel a torony tetején lévő csúcsdísz egyben egy villámhárító, amit úgy kell elhelyezni, hogy a hatósugara kiterjedjen az egész épületre.

A Maszol.ro megkeresésére Tischler Ferenc alpolgármestere elmondta: törvény világosan kimondja, hogy a trikolórnak a közintézmények homlokzatán, a bejárat fölött van a helye, ez a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal esetében is így van, a törvény nem rendelkezik arról, hogy a torony tetején kellene kitűzni a zászlót.

Hirdetés