A marosvásárhelyi színházban is korrupciót sejt a DNA

Gyanúsnak tűnő közbeszerzési eljárásokat vizsgálnak.
Hirdetés

Ellenőrzést folytat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tevékenysége ügyében. A nyomozó hatóság munkatársai csütörtökön reggel „vesztegzár alá” vonták a teátrum épületét, ahol még késő délután is zajlott a házkutatás. A színház bejáratait csendőrök állták el, akik csak azokat engedték be, akik igazolni tudták, hogy az intézményben dolgoznak.

Nem hivatalos információk szerint a házkutatás Gáspárik Attila színházigazgató irodáját, a személyzeti osztályt, valamint a gazdasági-pénzügyi részleget célozta.

Gáspárik a Transindexnek megerősítette a kivizsgálás tényét, cáfolta azonban, hogy neki vagy valamelyik beosztottjának gyanúsítotti minősége lenne. „Nem vagyok gyanúsított, ahogy más sem. Az ügyészek a színház működését vizsgálják” – nyilatkozta a direktor a hírportálnak.

A DNA csütörtök esti közleményében arról tájékoztatott, hogy egyelőre konkrét gyanúsított nélkül nyomoznak. Az ügyészek azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény a 2011-2015 közötti időszakban megkötött közbeszerzési szerződések megkötésekor.

Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség eljárása minden bizonnyal az Állami Számvevőszék tavalyi jelentésével áll összefüggésben, amely szerint hárommillió lejjel károsították meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház költségvetését. A pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerv erre vonatkozó dokumentumát a demokrata-liberális színekben (ma Nemzeti Liberális Párt, PNL) szenátori mandátumot szerzett Marius Paşcan, Maros megye volt prefektusa hozta nyilvánosságra tavaly márciusban.

A felsőház kulturális bizottságának alelnöke szerint a számvevőszéki ellenőrzés súlyos törvénytelenségeket tárt fel a teátrum háza táján. A színház épületének felújítása során például állítólag indokolatlanul magas tiszteletdíjat fizettek ki a kivitelező Izorep Kft.-nek 2005 és 2013 között.

Hirdetés