Hiába az ígéret: még mindig hatályos a borravalóadó

A parlament ugyanis nem siet az eltörléséről szóló jogszabály elfogadásával.
Hirdetés

A megígért határidőt túllépve fognak hatályba lépni a kormány pénzügyi intézkedései, a borravaló megadózásának eltörlésére, valamint az egyéni vállalkozók és szabadfoglalkozásúak adóamnesztiájára vonatkozó rendeletek. A korábbi bejelentések szerint az áprilistól bevezetett 16 százalékos borravalóadót már hétfőtől, június elsejétől el kellett volna törölni, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondása szerint azonban mindez attól függ, hogy a parlament mikor fogadja el a vonatkozó kormányrendeletet.

Az ügyben a képviselőház a döntéshozó kamara, ennek költségvetési bizottsága pedig már elfogadta a dokumentumot. Teodorovici egyébként két héttel ezelőtt arról beszélt, hogy noha az illetékre vonatkozó rendelet hatályban marad, de az intézkedést már nem alkalmazzák.

Mint ismeretes, az április végétől hatályos, sokak által vitatott rendelet szerint a vendéglátó-ipari egységeknek, akárcsak az egyéb szolgáltatásokat végző cégeknek kötelességük lett volna külön nyugtatömbön feltüntetni a borravaló összegét, amelyre 16 százalékos adót kellett volna fizetniük. Eugen Teodorovici a borravaló megadóztatásáról rendezett egyik szakmai egyeztetést követően jelentette be, hogy eltörlik e pénzek 16 százalékos megadóztatását, mert nem lehet alkalmazni minden területen.

Hasonló a helyzet az adóamnesztiával is, amely mintegy négymillió szabadfoglalkozású és egyéni vállalkozói engedéllyel (PFA) rendelkező magánszemélyt érint. A kormány korábban ugyancsak azt ígérte, hogy a döntés június elsején lép hatályba, a rendelet azonban még mindig a parlament előtt van.
 

Hirdetés