Románia ismét az egekbe dicséri kisebbségpolitikáját

Nagyon jó kisebbséginek lenni a mioritikus hazában, hápersze.
Hirdetés

A határon túli románokért felelős miniszter azt találta nyilatkozni, hogy a romániai kisebbségek akadály nélkül élhetik meg sajátos önazonosságukat és kultúrájukat.

És ezen akár fel is háborodhatunk, ha nem fáradtunk volna bele a felháborodásba három héttel ezelőtt, amikor Bogdan Aurescu külügyminiszter szintén a mellét verte a romániai kisebbségvédelem modellértékűségével egy erről szóló konferencián, amelyre éppen a kisebbségeket felejtették el meghívni.

Angel Tilvar tárca nélküli miniszter a kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapja alkalmából kiadott közleményben azt írja: a romániai kisebbségek tagjai tökéletesen integrálódtak a román társadalomba, megőrizve önazonosságukat úgy, hogy nem érik őket a beolvasztásukra irányuló törekvések.

Ilyeneket ír még:

  • A kulturális sokszínűség a nyílt, szabad társadalmak jellemzője, és feltétele a stabilitásnak, a fejlődésnek. Ezt Románia megértette ezért a kisebbségek olyan jogi keretet élvezhetnek, amelyben a román állam hathatós támogatásának köszönhetően akadály nélkül élhetik meg sajátos kultúrájukat.
  • A kisebbségeknek biztosított jogok között konkrétan megemlíthető a hivatalból járó parlamenti képviseletet, a szervezeteik anyagi támogatását, illetve azt, hogy a román állam elismeri a tulajdonhoz való jogukat azon vagyon fölött, amellyel a kommunizmus időszaka előtt rendelkeztek.
  • A román állam a kölcsönösség elvén elvárja, hogy a Romániával szomszédos országokban élő román kisebbségek is részesüljenek ugyanabban a bánásmódban. „Nekik is biztosítani kell, hogy megőrizzék román önazonosságukat, beszélhessék a román nyelvet és ápolják hagyományaikat, gyakorolják vallásukat”.

A három magyar párt cinikus és féligazságokat tartalmazó nyilatkozatnak minősítette az állásofoglalást.

Hirdetés

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára: a miniszter féligazságokat fogalmaz meg, hiszen még távol állunk attól a teljes egyenjogúságtól, amit a romániai magyar kisebbség szeretne.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke: nem attól válik modellértékűvé a román kisebbségpolitika, hogy ezt „naponta több nyilatkozatban román kormánytagok elmondják”, hanem a tények és a nemzeti közösségek közérzete a meghatározó.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke: a romániai magyarság helyzete továbbra is Románia egyik megoldásra váró nagy problémája.

Hirdetés