A román kormány magasról szarik a kultúrára

A Román Kulturális Intézet tiszteletbeli elnöki székébe rakott író, Nicolae Breban úgy nyilatkozgat, mint egy mucsai paraszt.
Hirdetés

Megszülettek az első reakciók Nicolae Breban akadémikus nyilatkozataira, aki írótársait becsmérelte egy sajtókonferencia keretében, melyet a hét elején az ICR-ben (Román Kulturális Intézet – a szerk.). És míg Mircea Cărtărescu a „brebanista extravaganciákról” beszél, Horia-Roman Patapievici inkább nem kommentálta a sértegetéseket.

Nicolae Brebant tegnap nevezték ki az ICR úgynevezett Konzultatív Tanácsa élére, „egy tiszteletbeli tisztségbe”, ahogy azt az intézmény új elnöke, Radu Boroianu nyilatkozta. Az Alexandru sétányon lévő székházban tartott sajtókonferencián az akadémikus olyan kifejezésekkel támadta az írótársait,

mint az „ordenáré csavargó”, vagy a „gazember”,

súlyos vádakkal illetve az ICR korábbi vezetőségét, pontosabban „Patapievici bandáját”.

Az első reakciók nem is várattak magukra. Mircea Cărtărescu író közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, melyben elítéli a „brebanista extravaganciákat”.

„Több mint érdekes bemutatkozása volt Radu Boroianu ICR-jének. Az új csapat első sajtókonferenciáján Nicolae Brebant egyfajta tiszteletbeli elnökként mutatták be. Ebből az alkalomból tartott egy hihetetlen és felvidító beszédet. Aki nem olvasta még, az keresse meg az interneten, mert túl hosszú, hogy itt közzétegyem. Ha ez az irány, mely felé mostantól kezdve az ICR haladni fog, akkor én is ugyanazt mondom, mint a román filmművészet új hulláma: köszi szépen, kultúra! (utalás Radu Jude Aferim!, című Ezüst Medve-díjas filmjére – a szerk.) A rossz oldala ennek az, hogy a brebanista extravaganciákon túlmenően egy olyan állam újabb tünetével van dolgunk, mely egy,

a dolgok kiegyensúlyozására alkalmas elnök hiányában

újra az alvilági politizálás szürke övezete felé kezd sodródni. Barátaim azt kérdezgetik tőlem, miért nem folytatom a télen elindított kezdeményezésemet, amellyel azért küzdöttem, hogy az ICR kerüljön újra az Elnöki Hivatal hatáskörébe. Jelenleg haszontalannak tartom: akkor is az USL fennhatósága alatt lenne”, írja Mircea Cărtărescu.

Másrészt az, aki az írók közül a leginkább érintett, Horia-Roman Patapievici, aki a 2005–2012-es időszakban volt az ICR elnöke és akit „ordenáré csavargónak” neveztek, sokkal visszafogottabban reagált Breban akadémikus viselkedésére.

„Nincs mit hozzáfűznöm. Nem fogok párbeszédet folytatni valakivel, aki ilyen szavakat használ. Az ICR-től való távozásunk után, amikor elkezdődtek Marga minősíthetetlen támadásai, Mircea Mihăieş-sel és Tania Raduval együtt azt a szabályt állítottuk fel magunkra nézve, hogy nem válaszolunk az ilyen a támadásokra, mert méltatlanok. Amely támadások egyébként folyamatosak”, mondta Horia-Roman Patapievici az Adevărulnak.

Ugyanezen a véleményen volt Mircea Mihăieş is, amikor tegnap megkereste az Adevărul.

Hirdetés

„Nem vesztegetjük az időnket kommentárokra, nem a mi dolgunk, hogy mit mond Breban úr. Mi megtettük a kötelességünket, most már nem ránk tartozik, ami az ICR-ben történik. Sem én, sem Horia-Roman Patapievici, sem bárki más, akit Breban úr kültelki szóhasználattal megtámadott, nem fog válaszolni a förtelmes vádakra. Megőrizzük méltóságunkat és a saját dolgunkkal törődünk”, hangsúlyozta ki Mircea Mihăieş.

Dan Perjovschi képzőművész is reagált, jellegzetes stílusában, egy Facebookon közzétett rajzzal, mely az ICR „rinocéroszosodását” sugallja.

 

 

 

Gabriel Liiceanu (író, filozófus) tartózkodott bármiféle kommentártól a témában, annak ellenére, hogy Breban akadémikus sortüzének egyik fő célpontja volt: Silviu Brucannal együtt megkapta a „csavargó” és „gazember” titulust.

„Nem érdekel a téma. Nem akarom kommentálni, nem akarok örömet okozni Breban úrnak”, mondta Gabriel Liiceanu az Adevărulnak.

Hirdetés