Az ország több mint háromnegyede vallásos

Románia a 25. legvallásosabb ország a világon.
Hirdetés

Romániában a lakosság 77 százaléka mondja magát vallásosnak, 16 százalék nem tartja magát vallásosnak, és csupán 1 százalék a meggyőződéses ateisták aránya – derül ki a Gallup International és a WINMR globális felméréséből, amit a The Washington Post amerikai napilap ismertet.

A felmérés során a világ 65 országában mérték a vallásossági indexet, országonként mintegy ezerfős reprezentatív mintán.

A listát vezető ország Thaiföld, ahol a megkérdezettek 94 százaléka mondta magát vallásosnak, majd következik Örményország, Banglades, Grúzia, Marokkó, a Fidzsi-szigetek és Dél-Afrika.

A legkevésbé vallásos ország Kína, ahol a hívő emberek aránya csak 7 százalék, következik Japán (13%), Svédország (19%), Csehország (23%), Hollandia (26%), Hong Kong (26%) és Nagy-Britannia (30%).

Magyarország nem szerepel a vizsgált országok között.

Hirdetés

A teljes lista megtekinthető itt.

Érdekesség, hogy senki nem vallotta magát ateistának például Bangladesben, Dél-Afrikában, Algériában, Afganisztánban, Pápua Új Guineában vagy Indonéziában.

A felmérésből az is kiderül, hogy a 34 évesnél fiatalabbak vallásosabbak, mint az idősebbek. Az iskolázatlan emberek körében a legmagasabb a vallásosak aránya, de a képzettek körében is többséget alkotnak a vallásosak.

Hirdetés