A kiszemelt utód

Azt mindenki tudja, hogy ebben az országban szétverték a tanügyet, lezüllesztették az egészségügyet, hogy a modern infrastruktúrának még a csírái is hiányoznak, hogy mindenre rátelepedett a korrupció, hogy nem is volt, nincs is igazi kormányprogram. Igen, mindezt tudjuk, de egy leendő miniszterelnöknek ismernie kell a megoldásokat, pontosan megjelölni a kivezető utat.
Hirdetés

„A kormány ígéretei sorra üres szavaknak bizonyulnak, s itt csak egy dologban lehetsz biztos, ha adóemelést pedzenek meg, árdrágítást jelentenek be, díjemelésekről határoznak, az biztosan bekövetkezik, de mind a sokszor beígért áfacsökkentés, mind a mérséklődő adókra vonatkozó ígérgetések a feledés szürke homályába vesznek. Mindezért a mai kormány, a kormánytöbbség és elsősorban a miniszterelnök a felelős. Döbbenetes, hogy még mindig nem bukott meg kormányfőként, politikusként, s kaméleonként változtatva színeit, hatalmon tudott maradni. Persze, idő előtti menesztéséhez új parlamenti többség kellene, s az valahogyan nem akar összejönni. Vagy nem is akarják összehozni?

Pedig kijelölt utód már lenne Cătălin Predoiu személyében, aki a minap be is mutatta eljövendő kormányfői programját és politikai krédóját. A baj az, hogy annyira az általánosságok szintjén mozgott, hogy nehéz elhinni feltétlen alkalmasságát. Mondandója kimerült Victor Ponta és kormánya hibáinak és balfogásainak elősorolásában, de az igazi elemzéshez nem jutott el. Azt mindenki tudja, hogy ebben az országban szétverték a tanügyet, lezüllesztették az egészségügyet, hogy a modern infrastruktúrának még a csírái is hiányoznak, hogy mindenre rátelepedett a korrupció, hogy nem is volt, nincs is igazi kormányprogram. Igen, mindezt tudjuk, de egy leendő miniszterelnöknek ismernie kell a megoldásokat, pontosan megjelölni a kivezető utat. Amíg ez hiányzik, addig Predoiu sem biztosíték arra, hogy egy kormányváltással jobbra fordulnak a dolgok.”

Hirdetés