Nagykárolyban is uszít a „feljelentőművész” Dan Tănasă

A notórius feljelentőként hírhedtté vált szélsőséges alak magyar emléktáblák miatt tett feljelentést.
Hirdetés

Jogászokhoz fordult Kovács Jenő nagykárolyi polgármester azt követően, hogy a napokban panaszt nyújtott be az általa elnökölt helyi RMDSZ-szervezethez a hivatásos feljelentőként emlegetett Dan Tănasă, a sepsiszentgyörgyi Civil Egyesület az Európai Méltóságért vezetője, amelyben arra szólítja fel őket, hogy cseréljenek le két, kizárólag magyar nyelvű szöveggel ellátott köztéri emléktáblát. Az egyesület vezetője arra hivatkozik, hogy a romániai jogszabályok szerint nem megengedett az, hogy kizárólag magyarul jelenjen meg felirat a köztéri táblákon. Mint állítja, ezeken mindenképp kell lennie román szövegnek, ha pedig magyar nyelvű felirat is kerül a táblára, annak alul kell lennie.

Mint megtudtuk, Dan Tănasă harminc napot adott a károlyi RMDSZ-nek arra, hogy eltávolítsa a két kifogásolt táblát, melyek közül az egyik Kölcsey Ferencnek állít emléket, és egykori hivatalának falán, a hajdani vármegyeházán található, ahol egyébként jelenleg szakközépiskola működik.

A másik Petőfihez kapcsolódik, és a hajdani Térei ház – jelenleg általános iskola – falán látható – a legenda szerint a költő ennek udvarán pillantotta meg először Szendrey Júliát.
 

Hirdetés