A Rákóczi-lépcső lett a legszebb

Online szavazáson természetesen. És mivel az első hatba még négy romániai köztéri lépcső került, a hazai szavazók gyaníthatóan felülreprezentáltak.
Hirdetés

A marosvásárhelyi Rákóczi-lépcső lett a legszebb a Bored Panda online szavazásán – adja hírül az Adevărul helyi kiadása. A 70 fokból álló lépcsőt Sóos Pál építette 1902-ben, és 2014 nyarán festették ki erdélyi népi motívumokkal a Digital Transilvania street art-projekt keretében.

(Később ebből is cirkusz lett, a marosvásárhelyi magyarok egy része nehezményezte, hogy szerintük csak román népi motívumok kerültek a lépcső mintázatába.)
 
A szavazáson második egy bukaresti lépcső, a negyedik és a hatodik pedig szintén a Digital Transilvania minifesztivál keretében kipingált marosvásárhelyi lépcső lett. Idén jóval hosszabbra nyúlik majd a Digital Transilvania, és több marosvásárhelyi köztéri létesítményt is kifestenek majd.
 
A Bored Pandás szavazás, pontosabban az Adevărul tudósításának nagy előnye, hogy magyar történelmet ismertet románul: a lépcső építését és névadójának, II. Rákóczi Ferencnek az alakját. További részletek és képek az alábbi linkeken.

Hirdetés