Kolozsvár a második legélhetőbb város Romániában

Hol jó élni Romániában? Az Országos Statisztikai Intézet megmondja a választ. Az élbolyban négy erdélyi város is szerepel.
Hirdetés

A fizetések és a munkanélküliség mértéke, az ingatlanárak, az átlagos élettartam, a szabadidős lehetőségek és sok más tényező alapján rangsorolta a romániai városokat az Országos Statisztikai Intézet. A toplista élén a főváros szerepel, majd Kolozsvár, Temesvár, Brassó és Konstanca következik.

Bukarestben a legnagyobbak a fizetések az országban, fontos egyetemi központ, van nemzetközi repülőtere, és jelentős kulturális és egészségügyi intézményei. Számításba vették az éttermek és a szórakozóhelyek számát is. A fővárosiak várható élettartama a legmagasabb az országban (74,7 év), és itt működik a legtöbb multinacionális cég. Ebből adódóan az egy főre eső GDP háromszor magasabb, mint az országos átlag (84 ezer lej), és a 50 százalékkal nagyobbak az átlagbérek. A munkanélküliség csak 2 százalék.

Kolozsvár a legtöbb szempont alapján a második helyen szerepel. Erőssége, hogy csendesebb a fővárosnál. Szeben és Brassó a turizmussal, az alacsonyabb ingatlanárakkal, a fejlett iparral, Temesvár pedig a nyugati határhoz való közelségével emelkedik ki.  

Fotó: musaitravel.com

Hirdetés