Kifelé a magyarokkal az országból! – az UEFA jóváhagyásával

A magyarok cigányozását és románozását keményen szankcionálták, míg a románok magyarellenes rigmusaiért nem járt büntetés.
Hirdetés

„Többszöri halogatás után megszületett az UEFA fegyelmi döntése a 2014. október 11-i Románia–Magyarország mérkőzésről: az európai szövetség mind a román, mind a magyar csapatot pénzbüntetésre, valamint részleges stadionbezárásra ítélte. A döntés első pillantásra salamoninak tűnhet, de ha kicsit jobban megnézzük, kiderül, hogy kifejezetten távol áll attól, hiszen a magyarok cigányozását és románozását keményen szankcionálták, míg a románok magyarellenes rigmusaiért nem járt büntetés (hogy az MTI, és így a magyar online sajtó nagy részének hírében miért szerepel ennek ellenkezője, azt nem tudom, az UEFA közleménye teljesen egyértelműen fogalmaz).

 
Pedig lett volna miért büntetni, az »Afară, afară cu ungurii din ţară!” („Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból!«) többször is felhangzott a meccs folyamán a stadionban…
(…)
És persze a román alkotmányból(!) vett idézetet (»România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil«, azaz »Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam«) hirdető óriásdrapéria sem az ország népességének 6,5 százalékát kitevő romániai magyarság iránti jóindulatból volt kifeszítve a stadionban.
 
Mindezek ellenére az UEFA Fegyelmi Szabályzatának 14., az emberi méltóságon esett sérelmeket büntető pontjának megsértéséért csak Magyarországot szankcionálták. A 14. pont első két bekezdése így szól:
 
»(1) Any person under the scope of Article 3 who insults the human dignity of a person or group of persons by whatever means, including on the grounds of skin colour, race, religion or ethnic origin, incurs a suspension lasting at least ten matches or a specified period of time, or any other appropriate sanction.

(2) If one or more of a member association or club’s supporters engage in the behaviour described in paragraph 1, the member association or club responsible is punished with a minimum of a partial stadium closure.«
 
Az elsőre hasonlónak tűnő büntetésekkel is a magyar szövetség járt rosszabbul, a románoknak kétezer euróval többet kell ugyan fizetniük, de a magyarokra vonatkozó részleges stadionbezárási szankció jóval szigorúbb, mint a románoké. A következő hazai válogatott meccsen, a finnek ellen legalább 2.500 fő befogadóképességű részét kell bezárni a 22.000 férőhelyes Fradi-stadionnak, ami tíz százalék feletti nézőszám-csökkentést jelent, míg a románoknál csak a 122. szektort zárták be az Észak-Írország elleni mérkőzésre – egyet a 125 szektorból…”

Hirdetés