Nagy meccsen, hosszas egykapuzás után jutottak tovább a belgák

Ilyenkor mondják azt: kár, hogy nem juthat tovább mindkét csapat. Belgium végig támadva verte meg a szimpatikusan játszó, jól védekező és bátran támadó amerikaiakat.
Hirdetés

Kár, hogy nem lehet megoldani, hogy az egyenes kieséses meccseken csak a hosszabbítást játsszák le. Ugyanis akárcsak a brazíliai labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének német-algériai és argentin-svájci összecsapásán, az utolsó meccsen, a kedd esti Belgium – Egyesült Államok mérkőzésen sem született gól a rendes játékidőben. Ellenben a ráadásban mindjárt három is, így Belgium 2-1-es győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.

Nem mintha amúgy unalmas meccs lett volna: a csapatok egymásnak rontottak, a torna titkos esélyesének tartott belgák pedig a mérkőzés hetven százalékában egykapuztak.

A belgák egyébként mind a közönséget, mind az amerikaiakat meglepték, ugyanis a csoportmeccseken mutatott játékkal ellentétben azonnal letámadtak, olyan hévvel, hogy talán még maga Origi is meglepődött, amikor rögtön az első percben szemtől szemben találta magát Howard kapussal, így hét méterről leadott lövése a hálóőr közbelépése nyomán nem a kapuban landolt.

Az amerikaiak nem törődtek bele abba, hogy őket tartják az esélytelenebb csapatnak a vébé megnyerésére titkos esélyesnek tartott belgákkal szemben, így több ízben is tetszetős támadásokat vezettek, de mivel a labdarúgásban az esztétikai kategória még mindig nem ér pontot, ezt csak e szép sportág fejlett szépérzékkel megáldott kedvelői díjazták.

Mint például az az amerikai szurkoló, aki valamikor a 15. perc táján beszaladt a pályára, bár ő esztéta helyett inkább csendes őrültnek tűnt, nem csapott össze ugyanis az utána loholó légiónyi biztonsági emberrel, sőt még menekülni sem próbált, csöndben és nyugodtan tűrte, hogy a tizenöt másodpercnyi hírnév kibulizását követően lekísérjék a pályáról.

Azért foci is volt, a belgák és az amerikaiak  sem ölték a játékot, így egész jó ki meccs kerekedett, Dempsey például akár a vezetést is megszerezhette volna az amcsiknak, de Courtois megfogta a tizenhétről leadott, középre tartó lövést, majd kevéssel később De Bruyne lőtt kevéssel a kapu mellé a túloldalon.

A folytatásban a belgák mindent bedobtak, és nem nagyon engedték ki a saját térfeléről az amerikai válogatottat. Gól viszont nem született, így a nyomás enyhülésével Beasleyék ismét csak el-eljutottak néhány gólhelyzetig. De csak helyzetig.

A fordulás után megint csak a belgák voltak közelebb a gólszerzéshez – konkrétan percenként majdnem két helyzetet produkáltak –, de a legziccerebb ziccereket sem tudták belőni, jórészt Howardnak köszönhetően, aki hihetetlen formában védett.

A rendes játékidő háromperces hosszabbításában az amerikaiak támadtak többet, olyannyira, hogy  Wondolowski az utolsó percben behúzhatta volna a győzelmet is – ha nem lő hat méterről a kapu fölé.

Jött a kétszer tizenöt perces ráadás, amelyben – akárcsak a németek Algéria ellen – az ismét többet támadó belgák rögtön az elején betaláltak de Bruyne révén, majd a csereként beált Lukaku növelte az előnyt. Az amerikaiak azonban nem omlottak össze, sőt Green rögtön a második 15 perc elején szépített. Hiába támadtak azonban Jürgen Klinsmann tanítványai a végéig, és hiába alakítottak ki nagy helyzeteket, a végén a győzelemért jobban hajtó belgák jutottak a negyeddöntőbe, ahol Argentínával játszanak a négy közé jutásért. 

Wilmots: megérdemeltük a győzelmet

A meccs után Marc Wilmots, a belgák szakvezetője megérdemelt győzelemről beszélt. “Rengeteg helyzetünk volt, uraltuk a játékot, a végén megérdemelten nyertünk, még ha az amerikai gól után kissé ijesztő is lett a játék” – mondta.

Jürgen Klinsmann, az amerikaiak német szövetségi kapitánya a csapatot dicsérte a vereség ellenére is. “Nagyon büszke vagyok a csapatunkra. Minden játékos büszkévé tette hazáját a vébén nyújtott teljesítménnyel” – mondta, hozzátéve: nem adják fel, felkutatják a tehetségeket, és a jövőben tovább akarnak fejlődni.

A további program:

negyeddöntő:
július 4.:
1.: Franciaország-Németország, Rio de Janeiro 19.00
2.: Brazília-Kolumbia, Fortaleza 23.00
július 5.:
3.: 7. nyolcaddöntő győztese-8. nyolcaddöntő győztese, Brazíliaváros 19.00
4.: Hollandia-Costa Rica, Salvador 23.00
elődöntő:
július 8.:
1. negyeddöntő győztese-2. negyeddöntő győztese, Belo Horizonte 23.00
 július 9.:
3. negyeddöntő győztese-4. negyeddöntő győztese, Sao Paulo 23.00
a 3. helyért:
július 12.:
a két elődöntő vesztese, Brazíliaváros 23.00  
döntő:

július 13.:
a két elődöntő győztese, Rio de Janeiro 22.00
 

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája:

5 gólos:
J. Rodríguez (kolumbiai)

4 gólos:
Neymar (brazil), Messi (argentin), Müller (német)

3 gólos:
Benzema (francia), Robben (holland), Shaqiri (svájci), E. Valencia (ecuadori), van Persie (holland)

2 gólos:
A. Ayew (ghánai), Bony (elefántcsontparti), Cahill (ausztrál), Dempsey (amerikai), Depay (holland), Dzsabu (algériai), Gervinho (elefántcsontparti), Gyan (ghánai), Mandzukic (horvát), Martinez (kolumbiai), Musa (nigériai), Perisic (horvát), Ruiz (Costa Rica-i), A. Sánchez (chilei), Suárez (uruguayi), Szlimani (algériai)

1 gólos:
Armero (kolumbiai), Aránguiz (chilei), Balotelli (olasz), Beausejour (chilei), Brahimi (algériai), Brooks (amerikai), Campbell (Costa Rica-i), Cavani (uruguayi), Costly (hondurasi), Cuadrado (kolumbiai), David Luiz (brazil), De Bruyne (belga), de Vrij (holland), Di Maria (argentin), Dos Santos (mexikói), Duarte (Costa Rica-i), Dzemaili (svájci), Dzeko (bosnyák), Feguli (algériai), Fellaini (belga), Fer (holland), Fernandinho (brazil), Fred (brazil), Giroud (francia), Godin (uruguayi), Goohannedzshad (iráni), Götze (német), Green (amerikai), Guardado (mexikói), T. Gutiérrez (kolumbiai), Halis (algériai), Hernandez (mexikói), Honda (japán), Hummels (német), Huntelaar (holland), Ibisevic (bosnyák), Jedinak (ausztrál), Jones (amerikai), Kerzsakov (orosz), Klose (német), Kokorin (orosz), Ku Dzsa Szol (dél-koreai), Li Kun Ho (dél-koreai), Lukaku (belga), Marchisio (olasz), Marquez (mexikói), Mata (spanyol), Matip (kameruni), Matuidi (francia), Mehmedi (svájci), Mertens (belga), Nani (portugál), Odemwingie (nigériai), Okazaki (japán), Olic (horvát), Origi (belga), Oscar (brazil), Özil (német), Papasztatopulosz (görög), Peralta (mexikói), Pjanic (bosnyák), Pogba (francia), Rojo (argentin), Ronaldo (portugál), Rooney (angol), Seferovic (svájci), Schürrle (német), Sissoko (francia), Sneijder (holland), Sturridge (angol), Szamarasz (görög), Szamarisz (görög), Szon Hung Min (dél-koreai), Torres (spanyol), Urena (Costa Rica-i), Valdivia (chilei), Vargas (chilei), Valbuena (francia), Varela (portugál), Vertonghen (belga), Villa (spanyol), Vrsajevic (bosnyák), Xabi Alonso (spanyol), Xhaka (svájci)

öngól:
Boye (ghánai, a portugálok ellen), Marcelo (brazil, a horvátok ellen), Kolasinac (bosnyák, az argentinok ellen), Valladares (hondurasi, a franciák ellen), Yobo (nigériai, a franciák ellen)

Hirdetés