Csak tíz sebből vérzik a törlesztőrészlet-felezés

Ujjongásra és irigységre sincs ok, az intézkedéssel nem, vagy alig nyernek az adósok, az államkassza fontos forrásokat veszít, egyedül a bankok nyerhetnek, na meg a kormány, népszerűséget.
Hirdetés

„A kormány tervei szerint csak az átlagbér alatti jövedelemmel rendelkezők felezhetnék meg a törlesztő-részleteiket. A decemberi nettó átlagbér az év végi bónuszoknak köszönhetően 1760 lej volt, a kormány az intézkedés kapcsán ennél alacsonyabb, 1610 lejes határról beszél.

Azt azonban még nem jelentették ki egyértelműen, miként számolják ki a bérhatárt házastársak, családok esetén. Annak a jövedelme számít, akiknek a nevén van a hitel, a lakás? Mi van, ha a feleség és a férj együtt vette fel a kölcsönt? Számít, hogy a közös jövedelemből hány gyereket tartanak még el?

Az átlagbér alapú megkülönböztetés azért is aggályos, mert megyénként nagyon eltér az átlagos fizetés. Van ahol 1000-1100 lej, míg Bukarestben meghaladja a 2200 lejt. Utóbbiban vélhetően kevesen tudják majd igénybe venni a törlesztő-részlet fizetést, pedig az igen magas fővárosi ingatlanárak miatt számukra sem könnyebb a részlet összegének az előteremtése, mint egy szegényebb megyében élő, de olcsóbb lakást vásárló személynek.”

 

Hirdetés