szabot
2014. február 3. hétfő, 16:38
A köztévé híradós összeállítása arról, hogy február 3-án kora reggel kilenc aktivista foglalta el a Minvest Deva tetejét. Mert nem akarnak ciánt.

Azt írták ki az épületre lógatott lepedőkre, hogy "A ciántechnológiás bányászat halált jelent", és felsorolták, hova terveznek ilyen bányákat nyitni: Csertésre, Muncselre, Karácsonfalvára, Rudabányára, Rovinára és Verespatakra.

A másik lepedőn lakonikus fenyegetés állt: "Respect existance or expect resistance", és szolidaritási üzenet azoknak a külföldi településeknek, ahol szintén romboló bányatevékenység várható.
 
A dévai bányavállalat tetejét elfoglaló kolozsvári aktivisták elmondják, miért így tiltakoznak: már sokszor próbálták érveiket hagyományos módokon eljuttatni a döntéshozókhoz, de nem jártak sikerrel. És az occupy-akcióknak nagyobb a mobilizáló erejük is.
 
Az eseményről bővebben itt.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/300
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.