Fotó: a Gopo-díjak Facebook-oldala.

Székelyföldi színész kezébe került az egyik Gopo-díj

Tudják, a Gopo a román Oscar. Amelyet idén a virális trend szerint szerveztek meg.

Hirdetés

A Gopo-díjakat eredetileg valamikor március végén szerették volna kiosztani a szervezők, de a világjárvány erre a rendezvényre is rácsapta az ajtót. Így aztán június 29-én este került sor a román Oscar-gálára. Persze, a kurrens járványvédelmi szerint: szabad ég alatt, fertőtlenítő alagúton átvezető piros szőnyeggel, maszkviseléssel, kötelező távolságtartással. Igaz, a szervezők kicsit talán túltolták a járványhangulatot. A gála hopmesterét, Alex Bogdan színészt izolációs hordágyon vitte fel a színpadra négy védőöltözékes alak. Izé, lehet, hogy elég lett volna pár szó és némi fertőtlenítő-hintés. De hát ilyen a film világa néha: nem fékezett habzású.

Ami erdélyi szempontból örömös: a baróti születésű Téglás István kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Gopo-díjat, Corneliu Porumboiu A hegyek szigete című nagyjátékfilmjében nyújtott alakításáért. Gratulálunk neki! És ha valaki kíváncsi, belenézhet a Nőileg magazinban megjelent Téglás-interjúba.

A legjobb európai film díjáért Nemes László Napszállta című alkotása is versenyben volt, de Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmje elorozta előle a szobrocskát.

Amúgy a gála nagydíját és a legjobb rendezőnek járó díjat is A hegyek szigete vitte el. Egyáltalán, Corneliu Porimboiu alkotása aratott az idei gálán. A teljes díjlistát itt nézhetik meg.

Hirdetés