Régi hagyomány a köpködés a fociban, de a román pályákon mostantól nagyon durva szankció jár érte

Hamarosan újraindul a román bajnokság, de csak nagyon óvatosan.

Hirdetés

Június 13-ától – vagyis jövő szombattól – a román labdarúgó-bajnokság is újraindul, így a szurkolók ismét a körmüket rágva követhetik figyelemmel, hogyan vitézkedik a Kolozsvári CFR vagy a Sepsi OSK soha nem hallott nevű, Bukarest környéki kistelepülések aranylábú fiai ellen.

A járvány miatt félbeszakított bajnokságot azonban nagyon komoly óvintézkedések mellett indítják be újra, elvégre a hivatalos tájékoztatás szerint a veszély még nem múlt el.

Nos, a jelek szerint szurkolni legfeljebb a tévék előtt lehet – de hétfőtől legalább már a vendéglátóhelyek teraszain is, hurrá –, Ionuţ Stroe sportminiszter szerint ugyanis a stadionokat és környéküket három zónára osztják, amelyek egyikében sem tartózkodhat több 100 főnél.

Az első szektor pálya, illetve az oda vezető alagút, a második a lelátókon található, ahol az újságírók tartózkodhatnak, a harmadik pedig a parkoló, ahol a tévétársaságok közvetítőkocsijai állhatnak.

Szurkolókat tehát sehol sem emlegetnek, és nem véletlenül.

A fertőzésveszély csökkentése érdekében a két csapat tagjaai nem pacsiznak le egymással a meccs előtt, és csapatzászlót sem cserélnek a csapatkapitányok.

A meccs végén interjúkat csakis a szabad ég alatt lehet adni, a sajtótájékoztatókat pedig online tartják.

És akkor az egyik legfontosabb döntés: mint az köztudott, a labdarúgók körében olyan állandó és rutinszerű gyakorlattá vált a pályán történő köpködés, mint a passz, a cselezés, a fejelés vagy az ellenfél csatárának szakszerű felrúgása még a tizenhatos vonala előtt.

Hirdetés

A meglehetősen ellenszenves gesztust most – a cseppfertőzés megakadályozása érdekében – szigorúan tiltják.

Sőt büntetik is.

Azt a játékost, aki mégis köpködésre vetemedik, hattól tizenkét meccsig tartó eltiltással sújthatják.

Hogy a büntetés mértéke mitől függ, kérdéses, lehet, hogy a szájat elhagyó nyálmennyiségtől.

Minden esetre a szankció akár a járvány utáni időszakban is megmaradhatna.

Hirdetés