Jelenleg 301 covid-beteg van intenzíven. Akkor lesz gond, amikor ez a szám eléri a kétezret

A vörös küszöböt, ahogy az egészségügyi miniszter mondja.

Hirdetés

Pénteken országszerte 301 ember feküdt súlyos állapotban az intenzív osztályon koronavírusos megbetegedésben. A súlyos esetek száma a járvány kezdete óta már volt hasonló magasságban, április 22-én volt a tavaszi csúcs (288), de a 300-at eddig nem lépte túl.

Aztán folyamatosan csökkent, de június 8-án megfordult a trend: az előző napi 144 másnapra 146 lett s azóta kisebb döccenésekkel folyamatosan növekszik.

Vagyis nem egészen két hónap alatt megduplázódott.

Az egészségügyi rendszer összeomlását, a káoszt akkor szokták emlegetni, amikor a kórházakban nincs elég hely a súlyos, intenzív ellátást esetekben. Ilyen súlyos állapotok uralkodtak tavasszal Észak-Olaszországban vagy az Amerikai Egyesült Államokban, például New Yorkban. Ez az a borzalmas helyzet, amikor az orvosoknak el kell dönteniük, hogy a súlyos betegek közül kin segítenek azzal, hogy az intenzívre viszik, és kit hagynak sorsára – más megoldás nincs, mert mindenkinek nem jut hely.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott pénteken: akkor lesz baj, akkor érkezünk a „vörös küszöbhöz”, amikor az intenzív ellátásra szorulók száma eléri a kétezret.

„A legrosszabb forgatókönyv az, ha naponta olyan sok eset lesz, hogy megfojtja az egészségügyi rendszert, különösen az intenzív ellátást. Ebben a pillanatban ez a veszély nem áll fenn”

– mondja a miniszter.

Hirdetés

A beutalási kötelezettséget opcionálissá tevő jogszabályi űr miatt több beteg inkább haza ment, min a kórházba, emiatt megnövekedett az esetek száma. De ezt a növekedést meg lehet állítani a következő két hétben – mondta Tătaru. Ehhez viszont igazodni kell a fertőzést megelőzi képes szentháromsághoz: kézmosás, maszkviselés, tömeg kerülése.

A hivatalos adatok szerint Romániában jelenleg mintegy 2 650, teljesen felszerelt, intenzív ellátásra alkalmas ágy van a kórházakban, de egy részüket más betegségekben szenvedők ellátására használják.

Az intenzív osztályon levő betegek számának alakulása:

Hirdetés