Megint elégedetten dörzsölheti a kezét a feljelentőkórban szenvedő notórius magyargyűlölő

Ezúttal egy háromnyelvű emléktábla szúrta a szemét. És a Szent György Napoknak is nekiment.
Hirdetés

Újabb sikert könyvelhetett el a Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevű „civil” szervezet magyarellenes feljelentések terén már régóta Guinness-rekordernek minősülő üdvöskéje, Dan  Tanasă Sepsiszentgyörgyön: a táblabíróság jogerős ítélete nyomán a sepsiszentgyörgyi önkormányzat leszereltette a Constantin Brâncuși Szakközépiskola kollégiuma faláról a háromnyelvű Lósy Schmidt Ede-emléktáblát, amit péntekig kell visszahelyezni abban a változatban, hogy a román szöveg legyen az első helyen – számol be a Háromszék.

Sztakics Éva alpolgármester elmondta, Tanasă 2018 novemberében perelte be a helyi önkormányzatot a Lósy-tábla ügyében, mert sértette a szemét, hogy a román szöveg a magyar nyelvű alá került. Első fokon, 2019 február elsején az önkormányzat veszített a Kovászna Megyei Törvényszéken, majd fellebbezett, de a brassói táblabíróságon április 9-én újból a felperes nyert.

Ha a Lósy-emléktábla péntekig nem kerül vissza a helyére a bíróság által megszabott változatban, büntetik a polgármestert, ezért nincs más választás, eleget kell tenni a törvényes elvárásnak – mondta az alpolgármester.

Lósy-Schmidt Ede (1879-1948) egykori mikós diák, technikatörténész, a budapesti Magyar Műszaki Múzeum alapítója és első igazgatója, az első magyar nyelvű műszaki lexikon szerkesztője, tudománytörténeti tanulmányok szerzője emlékére Kónya Ádám független tanácstag kezdeményezésére 2004 novemberében, születésének 125. évében, a Magyar Tudomány Napja alkalmából kívánt három nyelvű márványtáblát elhelyezni a helyi önkormányzat. 

Már ez sem ment botránymentesen: Rodica Părvan iskolaigazgató, akkori és jelenlegi önkormányzati képviselő magyarellenes hangulatkeltésre próbálta felhasználni az ügyet, és az utcára kivezényelt diákjaival együtt kijelentette, csak a holttestén át helyezhetik el a táblát, az avatás kezdeményezőit pedig „takarodjanak innen!” szavakkal űzte el az iskola közeléből. 

Később aztán persze a tábla kikerült a helyére. Most viszont ki kell cserélni.

Hirdetés

Amúgy Tanasă a jelek szerint egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy pokollá tegye a magyarok életét: nyílt levélben hőbörgött egy sort, amiért Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szóvá tette, hogy kompromisszumra kényszerültek a városnapok szervezése során, mert a román hangadók nem fogadták el, hogy a román népzene a kultúrkertben vagy a közösségi színpadon kapjon helyet, mindenképpen ragaszkodtak egy „nagyszínpadhoz”.

Antal Árpád azt is kifogásolta, hogy a moldovai köztársasági Cimpoieșul népi együttes műsora után hatalmas román zászlókkal vonultak fel a városközpontban, mert mint mondta, a városnapokon egyik fél részéről sincs zászlóknak helye.

A magyargyűlölő feljelentőbajnok megpróbált ironizálni, és megjegyezte: „büntetésből a románokat ki kellene tiltani a városünnep perifériájára”.

„Szenvedjenek a románok, ha Románia zászlóját merték lengetni a te városodban, ahol csak magyar levegőt lehet szívni” – írta Tanasă, aki attól retteg, hogy Antal Árpád kizárólag magyar városnak akarja Sepsiszentgyörgyöt.

Hirdetés