Egy felmérés szerint nagyon elhajtanák már az emberek a kormányt

Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Hirdetés

Nagyon véget ért a két éve már a harmadik miniszterelnökénél tartó kormányoldal számára az idill: a polgárok elsöprő többsége most már igencsak szeretné, ha Dragneástul, Dăncilástul elhúznának a sunyiba.

Legalábbis ez derül ki a BCS közvélemény-kutató legfrissebb, vasárnap este ismertetett felméréséből, amelyet az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) felkérésére készítettek.

Nos, a kutatásból kiderül, hogy a Viorica Dăncilă vezette kormánnyal most már nagyon teleszaladt az emberek zsákja. Arra az egyszerű kérdésre, miszerint le kell-e váltani a kormányt, vagy továbbra is maradjon a helyén,

a nagy többség – 69 százalék – azt az egyszerű választ adta, hogy le kell váltani.

 

21 százalék még kitartana a kormány mellett, ugyanakkor 10 százaléknyi bizonytalan is van, akinek fogalma sincs, mit kellene tenni a kabinettel.

És ha már a kormányt ennyien elhajtanák, akkor értelemszerűen a kormányoldal vezető politikusai sem sokkal népszerűbbek. 

Viorica Dăncilă miniszterelnökben például 68 százaléknyian egyáltalán nem bíznak. Így aztán valószínűleg kevéssé vigasztalja, hogy 3 százaléknyian viszont feltétlenül, 9 százaléknyian pedig nagyon. Sőt 19 százaléknyian egy kicsit.

Az igazi főgóré persze Liviu Dragnea, aki a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként irányítja a kormányt. Éppen ezért

az ő népszerűsége is valahol a bezárásra váró dél-erdélyi szénbányák legmélyebb tárnái környékén keresendő.

Hirdetés

69 százaléknyian egyáltalán nem bíznak benne, 4 százaléknyian viszont feltétlenül. 7 százalék nagyon, 19 százalék pedig egy kicsit megbízik Dragneában.

Călin Popescu Tăriceanu, a PSD-vel közösen kormányzó Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke egy hajszálnyival jobban áll, benne csupán 45 százaléknyian nem bíznak egyáltalán. Ezzel szemben 6 százaléknyian feltétlenül, 16 százaléknyian nagyon, 30 százaléknyian pedig egy kicsit bíznak benne.

Ez még érthető, az ugyanakkor már kevésbé, hogy Klaus Iohannis államfő esetében egészen más adatokat mértek . Benne 12 százaléknyian bíznak feltétlenül, 28 százaléknyian nagyon, 36 százaléknyian pedig egy kicsit. Azok, akik egyáltalán nem bíznak benne, a kormányoldal politikusaihoz mértek viszonylag kevesen vannak: mindössze 24 százalék. 

Rákérdeztek arra is, mennyire bíznak az emberek a pártokban. A PSD-ben 18 százaléknyian bíznak, az ellenzék fő erejének számító Nemzeti Liberális Pártban (PNL) 19 százalék, az ALDE-ban és a Victor Ponta volt PSD-s kormányfő vezette Pro Romániában egyaránt 9-9 százalék, míg a PMP-ben 6.2 százalék.

A felmérés 1087 személy megkérdezésével zajlott november 27. és december 5. között, a hibahatár 3 százalékos. 

Hirdetés