Coki, magyar!
Jean St'Ay
2018. november 13. kedd, 10:10
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.

Múlt pénteken, ugye, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Bukarestben termett, és tárgyalt egyet román kollégájával, Teodor Meleșcanuval, no meg Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel is. Utána pedig azt nyilatkozta, hogy hahó, Románia, a magyarok tiszteletben tartják a románok érzéseit december elsejével kapcsolatban, de akkor a románok is tartsák tiszteletben a magyarok vonatkozó érzéseit. Ilyen egyszerű a partnerség ezen a szinten, és ezért nem mennek a magyar diplomaták a centenáriumi ünnepi rendezvényekre.

Ami a magyar-román stratégiai partnerséget illeti, az továbbra is fontos. Magyarország is, Románia is külső támadások célpontjává vált. Uniós támadásokról van szó, ugye. És ha Romániát részrehajló vélemények alapján támadás éri az Európai Parlamentben, akkor a FIDESZ európai parlamenti képviselői bizony Románia mellett fogják letenni voksukat. Szijjártó Péter üzenete pár nappal azelőtt érkezett, hogy november 14-én az Európai Parlament plenáris ülésén szavazni fognak a romániai jogállamra vonatkozó határozattal kapcsolatban.

Nos, ez egy elég világos üzenet. Vannak dolgok, amelyek esetében Magyarország nem ismer tréfát: ezeket a dolgokat tiszteletben kell tartani. És vannak más dolgok, amelyek esetében Magyarország kiáll Románia mellett. Pont.

Igen ám, de a román oldalon kicsit úgy hangzott a fenti üzenet, hogy Magyarország besétál Bukarestbe, kioktatja Romániát, aztán lekezelően vállon veregeti, hogy hadd el, a nagy tesó majd megvéd. Legalábbis ez olvasható ki Cristian Diaconescu volt román külügyminiszter mondataiból. Aki azt mondta, hogy hahó, Romániának semmi szüksége arra, hogy bárki is megvédje. Különösen egy olyan ország ne védje, amelyre ledobták az uniós „atombombát”.

Sőt, semmiféle stratégiai partnerségnek sem látja értelmét az európai értékek ellen. Romániának nem áll érdekében Európa-ellenes frontot kialakítani a Visegrádi Csoporttal. Na, ezt tegye zsebre Szijjártó Péter!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28870
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.