elvileg
Jean St'Ay
2018. november 7. szerda, 10:41
Legalábbis a számok absztrakt világában.

A Business Insider nemrég elemezte az európai hadseregek szerkezetét, erejét, a hadügyekre fordított költségvetéseket. És az elemzés alapján összeállította a 25 legerősebb európai hadsereg listáját.

Az első helyen ki más állna: a nagy orosz ármádia. Putyinéknak van összesen 3 586 128 darab katonájuk, továbbá 3914 hadirepcsijük, 20 300 tankjuk és 352 hadihajójuk. És 47 milliárd dolcsit költenek a hadügyekre.

A második legerősebb európai hadsereg, úgymond, Macron elnöké. Franciaországnak ugyan csak 388 635 katonája van, 1262 repülője, 406 tankja és 118 hajója, viszont szinte annyit költ hadügyekre, mint az orosz medve: 40 milliárd dollárt.

A harmadik dobogós hely a brexitálni készülő Nagy-Britanniáé. Erzsébet királynő összesen 279 230 katonában gyönyörködhetne, ha akarna, de ott van még a 832 repülő, 227 tank, 76 hajó. Na és a hadügyekre fordított költségvetés, amely a legnagyvonalúbb a dobogósok közt: 50 milliárd dollár.

A top tízbe a következő országok kerültek be, sorrendben: Törökország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Görögország és Ukrajna.

És akkor térjünk át a nagy egyesülés évében (is) egymásra vigyorgó-acsarkodó jó szomszédokra is. Románia a rangsor 16. helyét foglalja el, a csehek, a svédek, a svájciak, a norvégok és a hollandok mögött. A mioritikus haza összesen 177 750 katonával rendelkezik, aztán van neki 135 repgépe, 827 tankja és 48 hajója. A hadügyekre fordított összeg 2,19 milliárd dolcsi.

Magyarország a 19. helyen áll, Fehéroroszország és Dánia mögött. Az anyaország összesen 77 250 katonával rendelkezik, továbbá van 35 repcsije, 32 tankja és nulla darab hajója. Na ja, ha nem mossa egy tenger se a partjait… A katonai kiadásokra fordított magyar költségvetés 1,04 milliárd dollár.

A huszonötös lista így folytatódik: Finnország, Bulgária, Ausztria, Szlovákia, Portugália és Belgium.

Nos, ezek a számok. Persze, egyesek szerint nem a méret számít, hanem az, hogy mit is kezd az ember a fegyvereivel egy csetepatéban.

Aki eseteg szeretne jobban belemerülni az európai hadseregek erejét fémjelző számok világába, lőjön egyet ide az egerével.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28788
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.