Mégsem loboghatnak a százezer eurós óriástrikolórok

Nem is kell ennél a buktánál beszédesebb jelkép a centenáriumra.
Hirdetés

Nem szimbolizálhatja semmi jobban a centenáriumot ünneplő román társadalmat, mint ahogy elbukott a Hunyad megyei tanács óriástrikolóros gigaprojektje. A megyei önkormányzat kénytelen szerényebb körülmények között ünnepelni az egyesülés évfordulóját, miután nem készülnek el az ünnepi alkalomra a megye három városába tervezett óriástrikolórok.

Az önkormányzat nem is a nagy felháborodást keltő horribilis ár miatt volt kénytelen lemondani a gigajelképekről, hanem jóval prózaibb ok miatt. A több mint százezer euró kifizetése nem volt akadály, a román munkatempó annál inkább: tervezési hibák miatt nem készült el időre a hatalmas trikolórok talapzata és árboca.

A tervek szerint ezeket három városban állították volna fel: az európai főút mentén fekvő Brádon (Brad) és Szászvárosban (Orăștie), illetve a vasúti csomópontnak számító Piskin (Simeria). Hiszen nem elég a méret, szólt az érvelés, az is cél, hogy sokan lássák őket.

De hiába utalták ki a 450 ezer lejt a „beruházásra”, a tíz négyzetméteres talapzatok és 25 méter magas árbocok elkészítése nagy kihívás elé állította a mestereket, nem készültek el időre az ünnepi díszlettel. Idén kénytelenek kisebb zászlókkal beérni a Hunyad megyei ünneplők, ami nem jelenti azt, hogy az elöljárók végleg lemondanak az óriástrikolórokról.

Hirdetés