Az ukrán hatóságok szerint csakis az oroszok helyezhettek ki magyarellenes óriásplakátokat Kárpátalján

Mert az ukránoknak a szomszédba kell menni egy kis magyargyűlöletért, ugye.
Hirdetés

Máris megvan a hivatalos magyarázat arra, hogyan jelenhettek meg szombatra a magyarok ellen uszító óriásplakátok Kárpátalján: Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szombaton közölte, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal az orosz titkosszolgálatok provokációjának tartja a kárpátaljai magyar politikai vezetők képeit és magyarellenes feliratot tartalmazó óriásplakátok kihelyezését a megye több járásában.

A megyevezető jelezte, a rendvédelmi szervek jelenleg nyomoznak a provokatív cselekmény elkövetői után, de szerinte „a végrehajtás módja és stílusa arra utal, hogy ez is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) primitív provokációja”.

Megjegyezte, hogy az FSZB az utóbbi években igyekszik egymásra uszítani az ukránokat és magyarokat Kárpátalján. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban ismeretlenek szintén az éj leple alatt provokatív magyar feliratokat helyeztek ki a Beregszászi és a Nagyszőlősi járások közigazgatási határán. Azok a feliratok, akárcsak a mostaniak, ukrán nyelvűek voltak, és hibákat tartalmaztak, mert oroszból ültették át őket tükörfordítással – írta Moszkal. 

Emlékeztetett arra, hogy az idén februárban kétszer intéztek támadást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen. Mindkét bűncselekményt felderítették, és megállapították, hogy orosz titkosszolgálatok álltak mögöttük.

A kormányzó leszögezte, a hatóságok mindent megtesznek, hogy fényt derítsenek a provokáció hátterére. Szerinte már bebizonyosodott, hogy a hasonló „primitív dolgok” nem működnek Kárpátalján, ezeknek nem ülnek fel sem az ukránok, sem a magyarok.

Hirdetés

Mint megírtuk, szombatra virradóra ismeretlenek Ungvár, Munkács és Beregszász környékén, a főutak mellett összesen mintegy 20 óriásplakátot helyeztek el a kárpátaljai magyar közösség három vezetőjének képeivel, neveivel és őket szakadároknak nevező, a megállításukra felszólító ukrán nyelvű felirattal. 

Azért ne felejtsük el, hogy ha Moszkalnak igaza van, azért az ukrán kormánypártokban tevékenykedő soviniszták vélhetően nem Moszkvától kapták az utasítást az elmúlt időszak magyarellenes lépéseire a kisebbségek anyanyelvi oktatásának felszámolását célzó oktatási  törvénytől kezdve a hivatali anyanyelv-használat felszámolását célzó nyelvtörvényen át a beregszászi magyar konzulátuson végrehajtott, provokatív titkosszolgálati akcióig.

Hirdetés