Romániában (is) oszolni látszik a rózsaszínű köd az EU-val szemben

Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Hirdetés

Az Európai Unió (EU) tagállamai közül Romániában csökkent a legdrasztikusabban a lakosság unió iránti bizalma – derül ki az Európai Parlament által közzétett friss felmérésből. Eszerint a romániai lakosság 49 százaléka vélekedik pozitívan az EU-hoz való tartozásról, ami tíz százalékos csökkenést jelent az idei év áprilisához képest. Fontos adalék, hogy bár nőtt az euroszkepticimus, a romániai lakosság 65 százaléka nem támogatna egy kilépésről szóló népszavazást,

a Brexit mintájára megszervezendő Roexit támogatottsága legfeljebb 14 százalék lehetne.

A megkérdezettek 65 százaléka elismerte, hogy Romániának előnye származik abból, hogy EU-tagállam, 30 százalék viszont azt vallja, hogy semmi jót nem hozott az ország számára.

Hányan gondolják azt, hogy rossz az irány – százalékban kifejezve.
A sötétzöld idei szeptemberi, a világoszöld az idei április adat.

Összességében a felmérés készítői megállapították, hogy az EU-s lakosság 62 százaléka elégedett azzal, hogy országa az Európai Unió része, 68 százalék szerint hasznuk származik belőle. Ez az arány 1983 óta az egyik legmagasabbnak számít.

A felmérés romániai eredményére reagálva Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke aggodalmát fejezte ki. ebből az eredményből meg kellene érteniük az EU hivatalos szerveinek, hogy az unió állampolgárai számára fontos annak a tudata, hogy a szóban forgó intézmények értük dolgoznak. Az Európa-szerte egyre nagyobb hangsúlyt kapó nacionalista, szélsőséges, radikális pártok megjelenése szintén ebből a problémából eredeztethető, vélekedett Dragnea.

Hirdetés

Arról Dragnea természetesen hallgat, hogy az utóbbi időkben éppen a kormánykoalíció volt az, mely bírálatokat engedett meg magának a jogállamiság romániai helyzete miatt aggódó Európai Parlamenttel, illetve az Európai Bizottsággal szemben.

Érdekesség: Magyarországon idén a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy jó dolog az ország EU-tagsága. Tavaly még 50, négy éve pedig csak 30 százalék gondolkodott pozitívan az unióról. Magyarországon az EU-s átlagnál is többen (75 %) gondolják, hogy az országnak hasznos az uniós tagság. Ez az egy évvel korábbi felméréshez képest is növekedést mutat –akkor a megkérdezettek 72 százaléka gondolta pozitívnak hazánk EU-tagságát.  

A 2018-as Eurobarométer felmérés 2018. szeptember 8. és 26. között készült, amely során 27474, 16 év feletti európait kérdeztek meg személyesen a Kantar Public munkatársai az EU 28 tagállamában.

Hirdetés