Illusztráció | Fotó: Pixabay
eurószkepticizmus
Timi
2018. október 17. szerda, 17:34
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.

Az Európai Unió (EU) tagállamai közül Romániában csökkent a legdrasztikusabban a lakosság unió iránti bizalma – derül ki az Európai Parlament által közzétett friss felmérésből. Eszerint a romániai lakosság 49 százaléka vélekedik pozitívan az EU-hoz való tartozásról, ami tíz százalékos csökkenést jelent az idei év áprilisához képest. Fontos adalék, hogy bár nőtt az euroszkepticimus, a romániai lakosság 65 százaléka nem támogatna egy kilépésről szóló népszavazást,

a Brexit mintájára megszervezendő Roexit támogatottsága legfeljebb 14 százalék lehetne.

A megkérdezettek 65 százaléka elismerte, hogy Romániának előnye származik abból, hogy EU-tagállam, 30 százalék viszont azt vallja, hogy semmi jót nem hozott az ország számára.

Hányan gondolják azt, hogy rossz az irány – százalékban kifejezve.
A sötétzöld idei szeptemberi, a világoszöld az idei április adat.

Összességében a felmérés készítői megállapították, hogy az EU-s lakosság 62 százaléka elégedett azzal, hogy országa az Európai Unió része, 68 százalék szerint hasznuk származik belőle. Ez az arány 1983 óta az egyik legmagasabbnak számít.

A felmérés romániai eredményére reagálva Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke aggodalmát fejezte ki. ebből az eredményből meg kellene érteniük az EU hivatalos szerveinek, hogy az unió állampolgárai számára fontos annak a tudata, hogy a szóban forgó intézmények értük dolgoznak. Az Európa-szerte egyre nagyobb hangsúlyt kapó nacionalista, szélsőséges, radikális pártok megjelenése szintén ebből a problémából eredeztethető, vélekedett Dragnea.

Arról Dragnea természetesen hallgat, hogy az utóbbi időkben éppen a kormánykoalíció volt az, mely bírálatokat engedett meg magának a jogállamiság romániai helyzete miatt aggódó Európai Parlamenttel, illetve az Európai Bizottsággal szemben.

Érdekesség: Magyarországon idén a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy jó dolog az ország EU-tagsága. Tavaly még 50, négy éve pedig csak 30 százalék gondolkodott pozitívan az unióról. Magyarországon az EU-s átlagnál is többen (75 %) gondolják, hogy az országnak hasznos az uniós tagság. Ez az egy évvel korábbi felméréshez képest is növekedést mutat –akkor a megkérdezettek 72 százaléka gondolta pozitívnak hazánk EU-tagságát.  

A 2018-as Eurobarométer felmérés 2018. szeptember 8. és 26. között készült, amely során 27474, 16 év feletti európait kérdeztek meg személyesen a Kantar Public munkatársai az EU 28 tagállamában.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28534
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.
Nem mindenki örült a szokatlan simogatásnak.