Hogy kerül Románia az európai autópályák top 10-ébe?

Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Hirdetés

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) megvizsgálta az úgynevezett NUTS-régiók (Statisztikai Célú Területi Egységek Nómenklatúrája) szintjén az egyes európai térségekben, 2007 és 2016 között épített autópályák hosszát, és ennek alapján felállított egy toplistát.

Megállapította, az említett időszakban a legtöbb autópálya Spanyolországban épült, így a tízből öt helyen spanyol régió szerepel. Az ország rengeteg pénzt hívott le az európai alapokból, így rövid időn belül példátlan infrastrukturális beruházásokat valósított meg: több mint kétezer kilométer autópálya épült tíz év alatt, ami tízszer több, mint amennyi Romániában. A listán Írország két régióval, Franciaország, Magyarország és Románia egy-egy régióval szerepel.

Az Eurostat összesítése szerint Románia nyugati régiója a kilencedik helyen áll, kevéssel lemaradva Magyarország dél-dunántúli régiójától. Ez azzal magyarázható, hogy a statisztikai hivatal relatív adatokat vett figyelembe a lista összeállításakor, az autópálya-építést a meglévő hálózathoz viszonyította. Ennek alapján, a 2000-es évekhez képest közel 50 százalékkal nőtt az autópályák hossza Románia nyugati régiójában, így kerülhetett bele a toplistába.

Hirdetés