felszállóágon
Timi
2018. szeptember 14. péntek, 17:41
Nem légből kapott a brassói reptér 2020-as átadási határideje: hamarosan kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre.

A Brassó Megyei Tanács 22 millió eurót költ a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér háromszintes, 11 ezer négyzetméteren elterülő utastermináljának felépítésére. A létesítményt vasbeton szerkezetből és üvegfalakból építik, alagsorában zajlik majd a poggyászkezelés, a földszinten pedig az utasbeszállás, melynek gördülékenységét 10 iroda fogja biztosítani.  Az emeletre a biztonsági- és útlevél-ellenőrzést és a beszálló kapukat tervezik. Vámmentes üzletek a földszinten és az emeleten egyaránt lesznek.

A műszaki tervek három hónapon belül meglesznek, ősszel kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre, amire másfél évet szánnak. A tervek szerint a légikikötő pályái egyszerre három utasszállító repülő befogadására lesznek alkalmasak, ennek alapján évi 1 millió utassal számolnak, de a moduláris tervezésnek köszönhetően a reptér alacsony költségekkel könnyen bővíthető. A leendő utasterminál érdekessége, hogy az erdélyi gótikus építészetre jellemző, és a Fekete templom mintáját követő csúcsívekkel lesz díszítve. 

Adrian Veştea megyei tanácselnök szerint mivel az építkezés finanszírozása biztosítva van, tartható a kitűzött 2020-as átadási határidő.

A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér 2850 méter hosszú, 45 méter széles kifutópályája még 2014-ben elkészült. A beruházás teljes értéke 57,5 millió euró.

Felépítésére hosszú évek óta vár nemcsak Brassó, hanem a három székelyföldi megye is, hiszen a turizmus fellendítésének reményét fűzik a megvalósításhoz. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28146
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.