felszállóágon
Timi
2018. szeptember 14. péntek, 17:41
Nem légből kapott a brassói reptér 2020-as átadási határideje: hamarosan kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre.

A Brassó Megyei Tanács 22 millió eurót költ a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér háromszintes, 11 ezer négyzetméteren elterülő utastermináljának felépítésére. A létesítményt vasbeton szerkezetből és üvegfalakból építik, alagsorában zajlik majd a poggyászkezelés, a földszinten pedig az utasbeszállás, melynek gördülékenységét 10 iroda fogja biztosítani.  Az emeletre a biztonsági- és útlevél-ellenőrzést és a beszálló kapukat tervezik. Vámmentes üzletek a földszinten és az emeleten egyaránt lesznek.

A műszaki tervek három hónapon belül meglesznek, ősszel kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre, amire másfél évet szánnak. A tervek szerint a légikikötő pályái egyszerre három utasszállító repülő befogadására lesznek alkalmasak, ennek alapján évi 1 millió utassal számolnak, de a moduláris tervezésnek köszönhetően a reptér alacsony költségekkel könnyen bővíthető. A leendő utasterminál érdekessége, hogy az erdélyi gótikus építészetre jellemző, és a Fekete templom mintáját követő csúcsívekkel lesz díszítve. 

Adrian Veştea megyei tanácselnök szerint mivel az építkezés finanszírozása biztosítva van, tartható a kitűzött 2020-as átadási határidő.

A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér 2850 méter hosszú, 45 méter széles kifutópályája még 2014-ben elkészült. A beruházás teljes értéke 57,5 millió euró.

Felépítésére hosszú évek óta vár nemcsak Brassó, hanem a három székelyföldi megye is, hiszen a turizmus fellendítésének reményét fűzik a megvalósításhoz. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28146
Hoppá: lázongás nyoma a hátországban, Alexandriában.
Bizalmi szavazást nyert a PSD-ben, majd megfenyegette a kormányt, hogy átalakítja, mert néma miniszternek az anyja sem érti a szavát.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Túlfizetik Romániában a közalkalmazottakat, pedig a gazdasági helyzet nem indokolja a bőkezűséget.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.