A kép forrása az Industria Carnii Facebook-oldala
Disznóság
szabot
2018. augusztus 16. csütörtök, 15:16
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Miért nem nyitják meg az Európai Unió válságtartalékát a sertéspestis miatt állataikat elveszítő romániai gazdák számára? – kérdezte két napja az egyik román EP-képviselő, Laurenţiu Rebega az Unió agrárbiztosát. 
 
Phil Hogan válaszából pedig nemcsak az derül ki, hogy a válságalaphoz nyúlás a legeslegutolsó eszköz a járványok kezelésében, hanem az is, hogy
  • Románia nem tett meg mindent a járvány ellenőrzés alatt tartásáért, nem használta a közös, uniós szabályozásban elérhető eszközöket;
  • az ország reakciója a járványra nincs összhangban az EU-nak kifejezetten az afrikai sertéspestis megfékezésére kidolgozott stratégiájával;
  • az EU 2015 óta finanszírozza Romániának a sertéspestis felszámolására irányuló intézkedéseit többéves állatorvosi programok támogatásával, amit sürgősségi finanszírozással is kiegészít;
  • a romániai gazdák forduljanak a román állam segélyalapjához, mert van olyan;
  • bár most a sertéspestis-járvány megfékezése a legfontosabb, a román hatóságok igazán gondolhatnának az élelmiszerbiztonságot a sertéstelepeken hosszú távon is fenntartó intézkedésekre, mert ezekre szintén van (uniós) forrás a vidékfejlesztési programban.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27810
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.