Felébredt a román külügyminiszter, és reagált egyet Orbán Viktor tusványosi beszédére

Hogy mit? Nos, nagyjából semmit. De azt megfontoltan.
Hirdetés

Bő egy héttel azután, hogy lezajlott az idei Tusványos, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök megtartotta szokásos beszédét, no meg azután, hogy a román sajtómunkások, patrióták, némi rivaldafényre vágyó politikusok, politikai elemzők, megmondóemberek hada kitombolta magát a miniszterelnök felháborító, (határ)sértő és egyéb jelzőkkel illetett szavai fölött, végre színre lépett az ilyen ügyekben talán legilletékesebb személy is, Románia külügyminisztere, Teodor Meleșcanu, aki az Adevărul Live című műsorban reagált az eseményekre.

Egyrészt, ezt mondta: „Gazdasági kapcsolataink Magyarországgal igen erősek. Van egy egész sor, mindkét ország számára rendkívül fontos téma, például a gázak, az infrastrukturális fejlesztés. A kapcsolat meghaladja a politikai diskurzusok szintjét, mert embereket, társadalmakat, gazdasági érdekeket köt össze. Az egyik igen egyszerű (Egyszerű? Hehe – a szerk.) projektünk az A3 és az M4 összekapcsolása, vagyis a mi autópályánk összekapcsolása az övékével. Magyarország elismerte, hogy mi vagyunk sorrendben a második legfontosabb kereskedelmi partnere, Németország után (Jók vagyunk, hej – a szerk.).”

Másrészt, ezt mondta: „Vannak más problémák is, például a kisebbségekre vonatkozóak. Igyekszünk megtalálni a legjobb megoldásokat annak érdekében, hogy a kisebbségek a bennünket összekötő híd szerepét tölthessék be, és van egy elvünk, amelyhez igen ragaszkodunk: a kölcsönösségé. Szeretnénk, ha a magyarországi román kisebbség ugyanolyan jól érezné magát, mint a romániai magyar kisebbség. (Jól érzed magad, kedves romániai magyar kisebbség? – a szerk.) Ezek roppant érzékeny dolgok. Nekünk megvan a magunk külpolitikája, az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerség bővítése, az EU fejlesztése a konvergencia keretében. Számunkra ezek a dolgok elsődlegesek.”

Szépen, megfontoltan mondta. Egyrészt, másrészt. Most már nyugodtan vakációzhat a miniszter úr.

Hirdetés